Vyše 40% vinohradov je prestarnutých

Tlačiť E-mail
Hodnotenie čitateľov: / 0
SlabéVynikajúce 
Napísal tv   
Utorok, 15. jún 2004
VinohradVýmera slovenských viníc sa za posledné desa?ročie znížila z 28 tisíc na súčasných 19 005 hektárov. Viac ako 91% z nich je obsadených muštovými odrodami, Slovensko je teda jednoznačne producentom hrozna na výrobu vín. Doterajšia odrodová skladba je približne 81% bielych a 15% modrých odrôd muštových.

Takmer 8 tisíc hektárov plodných vinohradov je starších ako 20 rokov. Pri dnešnej agrotechnike sú tieto vinohrady podľa slov Doroty Pospíšilovej z Vinohradníckej spoločnosti Modra, a. s. zrelé na vyklčovanie.

Celosvetová výmera viníc predstavuje 7,4 milióna hektárov. V Európe sa nachádza 60% viníc, z nich viac ako 46% v štátoch Európskej únie (EÚ). Na celosvetovej produkcii vína v objeme 60 miliónov ton sa Európa podieľa 60%. Prebytok vína spôsobuje, že aj v štátoch EÚ sa nové výsadby obmedzujú iba na obnovu existujúcej plochy. Niekoľko zostávajúcich rokov pred vstupom do európskeho spoločenstva je to podľa slov D. Pospíšilovej výzva aj pre Slovensko. Doterajšiu stagnáciu nových výsadieb by mala čím skôr nahradi? intenzívna výsadba, ktorá sa už začala i v Maďarsku či Českej republike.

Slovenské vinohradníctvo je a zostane iba okrajovým odvetvím poľnohospodárskej výroby. Jeho súčasná plošná výmera vzhľadom na celkovú obhospodarovanú pôdu v SR tvorí necelé jedno percento. Donedávna nielen na Slovensku prevládala etapa výroby množstva hrozna, dnes už začína plati? pravidlo konkurenčnej kvality.

V európskych štátoch, ktoré boli zamerané predovšetkým na výrobu bielych vín, stúpa v posledných rokoch dopyt po červených vínach. Tento trend neobišiel ani Slovensko, kde sa zvýšilo zastúpenie červeného vína z 24% v roku 1998 na súčasných približne 32%. Najžiadanejšie vína vo svete sú kabernetové z odrôd Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc a Merlot. ?ažiskovými odrodami slovenského vinohradníctva zostávajú Veltlínske zelené a Rizling vlašský.


Diskusia (0)
 
< Predchádzajúci
Advertisement