MÁTE 18 ALEBO VIAC ROKOV?

Stránka sú určené iba pre návštevníkov starších ako 18 rokov.
Prosíme potvrďte svoj vek.
  
Ľutujeme, ale pokiaľ nemáte 18 rokov, nemáte prístup na našu stránku
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
Informácie o súboroch cookie.

postup31postup32postup33

Dovážate šumivé víno alebo liehoviny?

Modul EMCS eColKo je tu pre Vás, uľahčí Vám tvorbu daňových hlásení a komunikáciu s Finančnou správou SR pre tovary podliehajúce spotrebným daniam (lieh a alkoholické nápoje, tabak a tabakové výrobky, energia a energetické výrobky). 

Pre vinárske výrobky, je v evidencii k dispozícii sekcia, ktorá obsahuje časti ako kategória vína, vinohradnícka zóna, tretia krajina pôvodu a operácie s vinárskym výrobkom.

Hlásenie je možné editovať priamo, alebo vytvoriť importom z ERP ekonomických systémov, alebo z evidencie Daňového skladu - modul eColKo.


Obrázok 

01
november
2023

Víno roka - VínkoPRO 2024

VinkoPRO 2024 je rebríček vín, ktoré sa zúčastnia najmenej 3 súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v súťažnej sezóne 2023/2024.
PREDBEŽNÉ VÝSLEDKY, posledná aktualizácia 28.6.2024
01
august
2024

AWC Vienna 2024

AWC Vienna je pre našich vinárov najúspešnejšou zahraničnou súťažou. V minulom roku získali slovenské vína
Domov > Články > HelpDesk > 

Elektronický prihlasovací systém

Popis elektronického prihlasovacieho systému, jeho zmysel, výhody, funkcie, rady, návody, manuál.


016017
018019


Na čo slúži:
Hlavnou myšlienkou pri tvorbe prihlasovacieho systému bolo odstránenie prácnosti pri vypisovaní prihlášok na súťaže, pokiaľ ide o to isté víno.  Každá súťaž vyžaduje iné informácie a tak je objem toho čo treba vyplniť veľmi rozsiahly.  Navyše pri prepisovaní zákonite vznikajú chyby či preklepy. 
Filozofiou systému je zadať všetky dostupné informácie do systému iba raz. Pri prihlasovaní na ktorúkoľvek súťaž, prihlasovateľ iba vyberie víno a nič viac nemusí zadávať. Až do dátumu uzávierky súťaže je možné  všetky dáta voľne editovať. Napríklad ak vinár medzičasom zistí, že z vína vypadlo pol gramu kyselín a podobne.


Po uplynutí termínu uzávierky systém vygeneruje excelový súbor(formát xlsx), ktorý bude odoslaný organizátorom.  V tomto súbore sú všetky prihlásené vína rozdelené podľa súťažných kategórií. Do vyznačených buniek je možné priamo zapisovať hodnotenie a udelené ocenenia. Tento súbor je možné spätne načítať do systému pričom výsledky hodnotenia budú spárované s prihlásenými vínami. V optimálnom prípade môžu byť výsledky "zverejnené" do minúty po ukončení súťaže.  Slovo "zverejnené" je v úvodzovkách preto, že stupeň zverejnenia môže byť rôzny. Prihlasovateľ po prihlásení uvidí výsledky všetkých svojich vín bezprostredne po nahratí. Pokiaľ ide o verejný prístup, ten môže byť obmedzený napr. uvedením najnižšej bodovej hodnoty vín. Ako príklad uvádzam súťaž Vino Tirnavia, kde v ostatných rokoch nezverejňujeme vína ktoré dostali  menej ako 75 bodov.
Ďalším benefitom je postupné vytvorenie databázy vín, ktorá bude naviazaná na konkrétny hon.  Predpokladom je dôsledné vypĺňanie prihlasovacieho formulára, vrátane takých detailov ako je cukornatosť hrozna pri zvere či dátum zberu. Tieto informácie môžu byť po rokoch zaujímavé aj pre samotného vinára. 


Povinnosť uvádzať analytické údaje.
Častou otázkou je povinnosť uvádzať obsah alkoholu, cukru a kyselín v prihláške.  Argument, že polovica vinárov tieto údaje  jednoducho nevie je určitým obrazom úrovne nášho vinárstva. Nikto nebráni žiadnej malej, výsostne lokálnej súťaži aby využívala služby systému. Ten je však určený predovšetkým pre nominačné súťaže a tie by mali spĺňať určitú úroveň. Veľmi by ma zaujímalo ako organizátori zoraďujú vína, keď nemajú šajnu o prívlastku vína, obsahu alkoholu, cukru či kyselín. Poznať odrodu je trochu málo. Nároky na nominačné súťaže sa budú neustále zvyšovať a je aj v záujme organizátorov a nakoniec aj v záujme samotných vinárov aby spĺňali isté štandardy.
Keďže situácia je dnes taká aká je, prihlasovací formulár má síce povinné polia, alkohol, cukor, kyseliny, je však možné do nich napísať číslicu 0 (nula). Či prihlášku týchto vín organizátor akceptuje a ako tieto vína zoradí je už na ňom. 


Hony
Keďže z vinohradníckeho pohľadu je terroir viazaný práve na hon, je vhodné každé jedno víno priradiť k určitému honu. Tých honov môže byť aj viac, rovnako ako môže byť použitých viacero odrôd pre jedno víno. Na Slovensku máme stovky honov a zatiaľ zďaleka nie všetky sú súčasťou systému. Na doplnení, podľa možnosti všetkých honov, spolupracujeme s ÚKSÚP-om, avšak kým sa tak stane má každý vinár možnosť zaviesť hon, ktorý v databáze chýba.

  Aby sme uľahčili orientáciu v systéme, pripravili sme manuál ako víno prihlásiť. Niektoré špecifické postupy budú mať vlastný manuál.


Systém bude postupne rozširovaný o ďalšie veľmi zaujímavé funkcie, o ktorých vás budeme včas informovať.