Chardonnay
Zapísaná v LRO Pinot Chardonnay, Morillon, Weisser Clevner, Gelber Weisburgunder, Aubaine, Beaunois, Gamay Blanc, Melon Blanc
Vlastnosti vína
Farba: žltozelená
Vôňa a chuť: ananás, broskyne, banány, marhule,, tropické ovocie
Fľašková zrelosť: 2-6 rokov
Druh odrody | Muštové biele |
SR výmera | 330,30ha |
SR v rámci druhu odrody | 2,30% |
SR z celkovej výmery | 1,50% |
Synonymá | Chardonnay blanc, Pinot blanc Chardonnay, Pinot |
Pôvod | Stará burgundská odroda, pravdepodobne náhodné kríženie Pinot noir × Heunisch (Gouais Blanc) |
Tradičné oblasti pestovania | Francúzsko (Burgundsko a Champagne), Rakúsko, Taliansko |
Zápis ŠOK | 1996 |
Chardonnay, Chardonnay... ako krásne francúzsky to znie. Možno ho prirovnať ku koketnej deve. Dokáže prežiť a poskytnúť pekné a rešpektované vína vo všetkých kútoch sveta, kde sa pestuje hrozno. Pochádza z francúzskeho stredovýchodu, niekde medzi Lionom a Dijonom. V záznamoch sa objavuje od 16. storočia.
Ako chutí typické Chardonnay je ťažké vyjadriť, pretože má veľa tvárí. Poznáme Chardonnay, ktorého typickým znakom je ovocnosť tropických plodov, od marhule, cez mango, časté sú sladké melóny až po sušený ananás. Druhou, pomerne častou tvárou Chardonnay je tzv. orieškový typ. Chardonnay je vhodné aj na vyzrievanie v bariku. Od jemne krémového vína s tónmi sušeného ovocia až po ťažké, tzv. maslové bomby, obľúbené v krajinách nového sveta.
Ako chutí typické Chardonnay je ťažké vyjadriť, pretože má veľa tvárí. Poznáme Chardonnay, ktorého typickým znakom je ovocnosť tropických plodov, od marhule, cez mango, časté sú sladké melóny až po sušený ananás. Druhou, pomerne častou tvárou Chardonnay je tzv. orieškový typ. Chardonnay je vhodné aj na vyzrievanie v bariku. Od jemne krémového vína s tónmi sušeného ovocia až po ťažké, tzv. maslové bomby, obľúbené v krajinách nového sveta.