MÁTE 18 ALEBO VIAC ROKOV?

Stránka sú určené iba pre návštevníkov starších ako 18 rokov.
Prosíme potvrďte svoj vek.
  
Ľutujeme, ale pokiaľ nemáte 18 rokov, nemáte prístup na našu stránku
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
Informácie o súboroch cookie.

postup31postup32postup33

Dovážate šumivé víno alebo liehoviny?

Modul EMCS eColKo je tu pre Vás, uľahčí Vám tvorbu daňových hlásení a komunikáciu s Finančnou správou SR pre tovary podliehajúce spotrebným daniam (lieh a alkoholické nápoje, tabak a tabakové výrobky, energia a energetické výrobky). 

Pre vinárske výrobky, je v evidencii k dispozícii sekcia, ktorá obsahuje časti ako kategória vína, vinohradnícka zóna, tretia krajina pôvodu a operácie s vinárskym výrobkom.

Hlásenie je možné editovať priamo, alebo vytvoriť importom z ERP ekonomických systémov, alebo z evidencie Daňového skladu - modul eColKo.


Obrázok 

01
november
2023

Víno roka - VínkoPRO 2024

VinkoPRO 2024 je rebríček vín, ktoré sa zúčastnia najmenej 3 súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v súťažnej sezóne 2023/2024.
PREDBEŽNÉ VÝSLEDKY, posledná aktualizácia 23.5.2024
29
máj
2024

GROW du Monde 2024

GROW je akronymom slov Graševina, Rizling. Olasz a Welsch. Všetko sú to rôzne označenia odrody Rizling vlašský, ktoré sa používajú v stredoerurópskom regióne a na balkáne. Po vydarenom vlaňajšom ročníku, ktorý sa konal v Chorvátsku, tohtoročné GROW sa bude konať v maďarskom Balatonfürede.
13
jún
2024

Zlatý pohár Česko Slovenska 2024

Zlatý pohár Česko Slovenska je jedinečná soutěž českých a slovenských vín, která propojuje dva historicky a kulturně blízké trhy a má unikátní posoutěžní přesah do aktivit spojených s propagací vína.
23
jún
2024

Zlatý pohár Česko Slovenska Brno 2024 - vyhlášení výsledků a galadegustace

V rámci vstupenky získáte neomezenou konzumaci během celého večera. Těšte se na stovky vín, památeční skleničku, hudbu a další doprovodný program. Chybět nebude samozřejmě ani možnost zakousnout k vínu něco k snědku.

V průběhu večera proběhne také slavnostní vyhlášení a předávání cen pro nejlepší vína a vinaře ročníku 2024.
27
jún
2024

Víno SAV 2024

Víno Slovenskej akadémie vied (SAV) je súťaž vín vyrobených v Slovenskej republike z hrozna pochádzajúceho zo Slovenskej republiky, ktoré hodnotia vynikajúci slovenskí vedci - členovia Učenej spoločnosti SAV (ďalej len UčS SAV) pri odbornej garancii popredných slovenských hodnotiteľov. Zámerom súťaže je neformálnym spôsobom, na základe anonymného výberu, odporučiť vína, ktoré by SAV využívala vo svojich zariadeniach a najmä pri rôznych svojich aktivitách s cieľom podporiť propagáciu slovenských vín vynikajúcej kvality.
Trofeje Víno SAV sa udeľujú ako osobitný prejav uznania vedeckej komunity kvalitným produktom v SR v snahe popularizovať a propagovať SAV, ako aj zásadne podporiť kvalitnú domácu produkciu, s osobitným ocenením jej inovatívnosti a prihliadnutím na regionálny rozvoj SR.

Články

840 záznamov

Prosecco LE COLTURE

Snáď sa nenájde nikto kto by Prosecco ešte neochutnal či o ňom aspoň nepočul. Keď poviem Prosecco myslím tým to skutočné, nie tie čapované žbrndy nejasného pôvodu podvodne označované ako Prosecco. Dokonca tým nemyslím ani lacné Treviso DOC, aj keď to už podmienky na označenie spĺňa. Pod skutočným Proseccom rozumiem vína z oblasti Conegliano - Valdobbiadene od niektorého z renomovaných vinárov, ako je napr. Le Colture.

Stane sa Alta Langa ďalším Barbarescom?

Príbeh vinárstva Gaja, ktoré je dnes jedna z najprestížnejších svetových značiek, sa začal písať v severotalianskom Barbarescu. Úplne prirodzene do portfólia neskôr pribudlo Barolo, aj keď Angelo Gaja spočiatku tvrdohlavo označoval svoje Barolo, len ako Nebbiolo. Nasledoval majetok Pieve Santa Reastituta v oblasti Brunello di Montalcino, po ňom nasledovala Ca´Marcanda v toskánskom Bolgheri. Angelo tvrdil, že to bol jeho posledný projekt....

Uvádzanie výživovej hodnoty vína

Vinár má robiť víno a nie neustále sledovať meniace sa požiadavky legislatívy. Jedným z nových nariadení je uvádzanie energetickej hodnoty vína a taktiež vybranému zoznamu pomocných a prídavných látok. O definitívnej podobe vyhlášky sa rozhoduje práve v týchto dňoch. Vínko.sk prichádza s iniciatívou automatickej tvorby QR kódov, zvlášť pre tento účel. Ako to celé funguje....

Blend Masters

Samotné mesto Bordeaux je akoby symbolom protikladov. Na jednej strane výkrik nie len architektonickej, ale aj marketingovej moderny akým je nepochybne La Cité du Vin a na strane druhej historické priestory La Grande Maison Bernard Magrez Práve tu sa bude konať 1. ročník netradičnej súťaže nazvanej Blend Masters, s podtitulom Bordeaux 2050 .

Concours Mondial de Bruxelles pokračuje v novom formáte

Súťaž Concours Mondial de Bruxelles prebieha v tomto roku v rovnakom formáte ako v predchádzajúcom roku. Organizátorom sa zrejme osvedčilo rozdelenie na celkovo 4 súťaže, pričom prvá z nich, Concours Mondial de Bruxelles Rosé selection má uzávierku už o 10 dní.

Lisabon s vôňou Sauvignonu

Concours Mondial du Sauvignon je putovnou súťažou. V priebehu rokov sa súťaž konala v severotalianskom Friuli, v španielskej Ruede, francúzkom Bordeaux a v Turaine, v rakúskom Štajersku a v tomto roku zavítala do Portugalska, presnejšie do Lisabonu, ešte presnejšie do Torres Vedras.

Dokvášanie vína

Pozdravujem Vás. Tiež mám otázku. Robím si vino zo samorostu. Mam asi cca 85 % v 50l demižóne. Krásne mi bublinková čím ďalej tým viac. V miestnosti mam teplotu od cca 16-19 °C. Prešli asi 4-5 týždňov a prestalo bublať. Na povrchu mám asi cca 5 cm povlak (vidno tam aj časti šupiek). Stiahol som si do nádobky trochu a ochutnal. Má to ešte trošku kalnú farbu, ale necítim cukor. Keď som to dával kvasiť cukor bol na 19. Ako teraz ďalej postupovať a čo s tým robiť?

CLIMVINO - Ako klimatické zmeny ovplyvňujú vinohradníctvo

Celosvetová klíma sa menila v priebehu cyklov, ktoré trvali niekoľko tisícročí. Je to prirodzená klimatická zmena, ktorá je normálna. „Klimatická zmena“ je pojem, ktorý označuje mimoriadne rýchlu zmenu spôsobenú človekom. Práve v ostatných desaťročiach pozorujeme prudkú zmenu, ktorá je dôsledkom najmä ľudských aktivít.

CLIMVINO vzdelávanie budúcich vinohradníkov

Zväz vinohradníkov a vinárov Slovenska je v rámci programu Interreg SK-AT zapojený do cezhraničného projektu CLIMVINO – Zníženie rizika ochorení viniča pre lepšie a zdravšie hrozno. Do projektu sú zapojené aj dve stredné školy, ktore pripravujú do praxe budúcich vinohradníkov a vinárov. Konkrétne sa jedná o Strednú odbornú školu vinársko-ovocinársku v Modre a Spojenú školu Rakovice.

CLIMVINO slovenské meteodáta v rokoch 2021 a 2022

Ročník 2022 bol poznačený suchom. Prebúdzanie viniča začalo v štandardnom termíne, jarný nedostatok zrážok a vysoké letné teploty však spôsobili, že vinič v júli obmedzil dozrievanie hrozna. Zber hrozna začal posledný augustový týždeň. Z enologického hľadiska hovoríme o priemernom ročníku. Vysoké zrážky počas septembra spôsobili zníženie optimálnych enologických parametrov - cukornatosti a obsahu kyselín. Záver septembra – nižšie zrážky a teploty spôsobili dozretie aj neskorých odrôd hrozna. Bol zaznamenaný vyšší tlak chorôb.

Pozvánka na záverečný odborný seminár – CLIMVINO

Hlavným cieľom seminára je umožniť všetkým vinohradníkom a vinárom prístup k meteodátam a do predikčného programu na predpovedanie tlaku múčnatky a peronospóry v Bratislavskom a Trnavskom kraji.

Jesť a piť po španielsky

Vo viedenskom Danube City usporiadala španielska ambasáda v spolupráci s ICEX a FWS prezentáciu španielskych delikates pod názvom Eat & Drink Spain. Dejiskom prezentácie spojenej s ochutnávkou bol najvyšší viedenský mrakodrap DC Tower 1. Vyhnem sa bližšiemu popisu fantastických delikates ako je Jamon, Chorizo, rôzne druhy salám, klobás či syrov. No ako italofil, musím uznať, že napr. taký Jamon(sušená šunka), s prehľadom predčil známe talianske Prosciutto.

CLIMVINO - hubové ochorenia viniča

Mnohé choroby viniča sa dajú liečiť, preto si starostlivosť o vinič vyžaduje aj používanie prípravkov na ochranu rastlín. Počasie má veľký význam pre patogénne huby, ktoré sa šíria vzduchom a môžu spôsobiť citlivé a hospodársky významné škody najmä na listoch a plodoch. Obzvlášť nebezpečné sú tie huby, ktoré boli „dovezené" z Ameriky približne v rovnakom čase ako fyloxéra a proti ktorým európsky druh viniča Vitis vinifera nemá dostatočný vlastný ochranný potenciál. Bez opatrení na ochranu rastlín by vo väčšine rokov došlo k úplnej strate úrody v dôsledku škôd spôsobených múčnatkou a múčnatkou.

Mikrobiologický výskum v rámci projektu CLIMVINO

Kvalita vína je úzko prepojená s kvalitou suroviny, hrozna, z ktorého je vyrobené. Víno je produktom spolupráce niekoľkých živých organizmov. Súhrou kvalitnej suroviny a výnimočného terroir a tiež prostredníctvom poctivej práce metabolizmu mikroorganizmov - kvasiniek i baktérií, ale aj umu vinohradníka a enológa vzniká originálny mok. Terroir je v podstate explicitný výraz združujúci niekoľko faktorov ovplyvňujúcich kvalitu a zdravotný stav hrozna.

CLIMVINO - fytoplazmy a bakteriózy na Slovensku

V období 2021 – 2022 boli vo vinohradoch ClimVino odobrané vzorky orgánov viniča (najmä listy), ktoré boli podrobené analýze pomocou prístroja ICgene. Zamerali sme sa na diagnostiku fytoplazmy Flavescence dorée a bakteriózy spôsobenej patogénom Xylella fastidiosa. Prístroj tiež vie detegovať Botrytis cinerea a Brettanomyces bruxellensis.