Články
Súťaž omšových vín IN VINO GRATITUDO 2024
16. mája 2024 sa v tokajskej obci Viničky uskutočnil 1. ročník medzinárodnej súťaže omšových vín IN VINO GRATITUDO 2024. Hostiteľom podujatia a zároveň jeho hlavným organizátorom bolo vinárstvo MEA GRATI.
Čo ochutnať na Vino Tirnavia 2024
Zorientovať sa medzi stovkami vzoriek, nemusí byť pre každého jednoduché. Pokúsim sa načrtnúť, ktoré vína by som ochutnal ja, či už preto, že konkrétne víno poznám, alebo je zaujímavé čímsi iným.
Prosecco LE COLTURE
Snáď sa nenájde nikto kto by Prosecco ešte neochutnal či o ňom aspoň nepočul. Keď poviem Prosecco myslím tým to skutočné, nie tie čapované žbrndy nejasného pôvodu podvodne označované ako Prosecco. Dokonca tým nemyslím ani lacné Treviso DOC, aj keď to už podmienky na označenie spĺňa. Pod skutočným Proseccom rozumiem vína z oblasti Conegliano - Valdobbiadene od niektorého z renomovaných vinárov, ako je napr. Le Colture.
Stane sa Alta Langa ďalším Barbarescom?
Príbeh vinárstva Gaja, ktoré je dnes jedna z najprestížnejších svetových značiek, sa začal písať v severotalianskom Barbarescu. Úplne prirodzene do portfólia neskôr pribudlo Barolo, aj keď Angelo Gaja spočiatku tvrdohlavo označoval svoje Barolo, len ako Nebbiolo. Nasledoval majetok Pieve Santa Reastituta v oblasti Brunello di Montalcino, po ňom nasledovala Ca´Marcanda v toskánskom Bolgheri. Angelo tvrdil, že to bol jeho posledný projekt....
Uvádzanie výživovej hodnoty vína
Vinár má robiť víno a nie neustále sledovať meniace sa požiadavky legislatívy. Jedným z nových nariadení je uvádzanie energetickej hodnoty vína a taktiež vybranému zoznamu pomocných a prídavných látok. O definitívnej podobe vyhlášky sa rozhoduje práve v týchto dňoch. Vínko.sk prichádza s iniciatívou automatickej tvorby QR kódov, zvlášť pre tento účel. Ako to celé funguje....
Blend Masters
Samotné mesto Bordeaux je akoby symbolom protikladov. Na jednej strane výkrik nie len architektonickej, ale aj marketingovej moderny akým je nepochybne La Cité du Vin a na strane druhej historické priestory La Grande Maison Bernard Magrez Práve tu sa bude konať 1. ročník netradičnej súťaže nazvanej Blend Masters, s podtitulom Bordeaux 2050 .
Concours Mondial de Bruxelles pokračuje v novom formáte
Súťaž Concours Mondial de Bruxelles prebieha v tomto roku v rovnakom formáte ako v predchádzajúcom roku. Organizátorom sa zrejme osvedčilo rozdelenie na celkovo 4 súťaže, pričom prvá z nich, Concours Mondial de Bruxelles Rosé selection má uzávierku už o 10 dní.
Lisabon s vôňou Sauvignonu
Concours Mondial du Sauvignon je putovnou súťažou. V priebehu rokov sa súťaž konala v severotalianskom Friuli, v španielskej Ruede, francúzkom Bordeaux a v Turaine, v rakúskom Štajersku a v tomto roku zavítala do Portugalska, presnejšie do Lisabonu, ešte presnejšie do Torres Vedras.
Dokvášanie vína
Pozdravujem Vás. Tiež mám otázku. Robím si vino zo samorostu. Mam asi cca 85 % v 50l demižóne. Krásne mi bublinková čím ďalej tým viac. V miestnosti mam teplotu od cca 16-19 °C. Prešli asi 4-5 týždňov a prestalo bublať. Na povrchu mám asi cca 5 cm povlak (vidno tam aj časti šupiek). Stiahol som si do nádobky trochu a ochutnal. Má to ešte trošku kalnú farbu, ale necítim cukor. Keď som to dával kvasiť cukor bol na 19. Ako teraz ďalej postupovať a čo s tým robiť?
CLIMVINO - Ako klimatické zmeny ovplyvňujú vinohradníctvo
Celosvetová klíma sa menila v priebehu cyklov, ktoré trvali niekoľko tisícročí. Je to prirodzená klimatická zmena, ktorá je normálna. „Klimatická zmena“ je pojem, ktorý označuje mimoriadne rýchlu zmenu spôsobenú človekom. Práve v ostatných desaťročiach pozorujeme prudkú zmenu, ktorá je dôsledkom najmä ľudských aktivít.
CLIMVINO vzdelávanie budúcich vinohradníkov
Zväz vinohradníkov a vinárov Slovenska je v rámci programu Interreg SK-AT zapojený do cezhraničného projektu CLIMVINO – Zníženie rizika ochorení viniča pre lepšie a zdravšie hrozno. Do projektu sú zapojené aj dve stredné školy, ktore pripravujú do praxe budúcich vinohradníkov a vinárov. Konkrétne sa jedná o Strednú odbornú školu vinársko-ovocinársku v Modre a Spojenú školu Rakovice.
CLIMVINO slovenské meteodáta v rokoch 2021 a 2022
Ročník 2022 bol poznačený suchom. Prebúdzanie viniča začalo v štandardnom termíne, jarný nedostatok zrážok a vysoké letné teploty však spôsobili, že vinič v júli obmedzil dozrievanie hrozna. Zber hrozna začal posledný augustový týždeň. Z enologického hľadiska hovoríme o priemernom ročníku. Vysoké zrážky počas septembra spôsobili zníženie optimálnych enologických parametrov - cukornatosti a obsahu kyselín. Záver septembra – nižšie zrážky a teploty spôsobili dozretie aj neskorých odrôd hrozna. Bol zaznamenaný vyšší tlak chorôb.
Pozvánka na záverečný odborný seminár – CLIMVINO
Hlavným cieľom seminára je umožniť všetkým vinohradníkom a vinárom prístup k meteodátam a do predikčného programu na predpovedanie tlaku múčnatky a peronospóry v Bratislavskom a Trnavskom kraji.
Jesť a piť po španielsky
Vo viedenskom Danube City usporiadala španielska ambasáda v spolupráci s ICEX a FWS prezentáciu španielskych delikates pod názvom Eat & Drink Spain. Dejiskom prezentácie spojenej s ochutnávkou bol najvyšší viedenský mrakodrap DC Tower 1. Vyhnem sa bližšiemu popisu fantastických delikates ako je Jamon, Chorizo, rôzne druhy salám, klobás či syrov. No ako italofil, musím uznať, že napr. taký Jamon(sušená šunka), s prehľadom predčil známe talianske Prosciutto.
CLIMVINO - hubové ochorenia viniča
Mnohé choroby viniča sa dajú liečiť, preto si starostlivosť o vinič vyžaduje aj používanie prípravkov na ochranu rastlín. Počasie má veľký význam pre patogénne huby, ktoré sa šíria vzduchom a môžu spôsobiť citlivé a hospodársky významné škody najmä na listoch a plodoch. Obzvlášť nebezpečné sú tie huby, ktoré boli „dovezené" z Ameriky približne v rovnakom čase ako fyloxéra a proti ktorým európsky druh viniča Vitis vinifera nemá dostatočný vlastný ochranný potenciál. Bez opatrení na ochranu rastlín by vo väčšine rokov došlo k úplnej strate úrody v dôsledku škôd spôsobených múčnatkou a múčnatkou.