MÁTE 18 ALEBO VIAC ROKOV?

Stránka sú určené iba pre návštevníkov starších ako 18 rokov.
Prosíme potvrďte svoj vek.
  
Ľutujeme, ale pokiaľ nemáte 18 rokov, nemáte prístup na našu stránku
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
Informácie o súboroch cookie.
03
február
2023

Víno MOZA - Malé vinárstvo s veľkým potenciálom

Príďte sa o kvalite a jedinečnej chuti vína presvedčiť do Pivnice pod hradom a spolu s nami ochutnať vína z Klasova.
08
marec
2023

Concours Mondial du Sauvignon 2023

Concours Mondial du Sauvignon sa v roku 2023 presunie do JAR, go krajiny kde sa rodia krásne vína odrody Sauvignon blanc.
09
marec
2023

Vitis Aurea Modra 2023

Organizačný výbor súťaže Vitis Aurea Modra si Vás dovoľuje pozvať na XXII. ročník medzinárodnej výstavy vín
VITIS AUREA Modra 2023
.
24
marec
2023

Verejná degustácia vín XXII. ročníka VA Modra 2023

24.3.2023 o 16:00h Slávnostné odovzdávanie ocenení
05
apríl
2023

Gustus Juvenilis 2023

Nitrianska súťaž, špecializujúca sa na degustátorov mladších ako 35 rokov.

      Obrázok 

Články

833 záznamov

Dokvášanie vína

Pozdravujem Vás. Tiež mám otázku. Robím si vino zo samorostu. Mam asi cca 85 % v 50l demižóne. Krásne mi bublinková čím ďalej tým viac. V miestnosti mam teplotu od cca 16-19 °C. Prešli asi 4-5 týždňov a prestalo bublať. Na povrchu mám asi cca 5 cm povlak (vidno tam aj časti šupiek). Stiahol som si do nádobky trochu a ochutnal. Má to ešte trošku kalnú farbu, ale necítim cukor. Keď som to dával kvasiť cukor bol na 19. Ako teraz ďalej postupovať a čo s tým robiť?

CLIMVINO - Ako klimatické zmeny ovplyvňujú vinohradníctvo

Celosvetová klíma sa menila v priebehu cyklov, ktoré trvali niekoľko tisícročí. Je to prirodzená klimatická zmena, ktorá je normálna. „Klimatická zmena“ je pojem, ktorý označuje mimoriadne rýchlu zmenu spôsobenú človekom. Práve v ostatných desaťročiach pozorujeme prudkú zmenu, ktorá je dôsledkom najmä ľudských aktivít.

CLIMVINO vzdelávanie budúcich vinohradníkov

Zväz vinohradníkov a vinárov Slovenska je v rámci programu Interreg SK-AT zapojený do cezhraničného projektu CLIMVINO – Zníženie rizika ochorení viniča pre lepšie a zdravšie hrozno. Do projektu sú zapojené aj dve stredné školy, ktore pripravujú do praxe budúcich vinohradníkov a vinárov. Konkrétne sa jedná o Strednú odbornú školu vinársko-ovocinársku v Modre a Spojenú školu Rakovice.

CLIMVINO slovenské meteodáta v rokoch 2021 a 2022

Ročník 2022 bol poznačený suchom. Prebúdzanie viniča začalo v štandardnom termíne, jarný nedostatok zrážok a vysoké letné teploty však spôsobili, že vinič v júli obmedzil dozrievanie hrozna. Zber hrozna začal posledný augustový týždeň. Z enologického hľadiska hovoríme o priemernom ročníku. Vysoké zrážky počas septembra spôsobili zníženie optimálnych enologických parametrov - cukornatosti a obsahu kyselín. Záver septembra – nižšie zrážky a teploty spôsobili dozretie aj neskorých odrôd hrozna. Bol zaznamenaný vyšší tlak chorôb.

Pozvánka na záverečný odborný seminár – CLIMVINO

Hlavným cieľom seminára je umožniť všetkým vinohradníkom a vinárom prístup k meteodátam a do predikčného programu na predpovedanie tlaku múčnatky a peronospóry v Bratislavskom a Trnavskom kraji.

Jesť a piť po španielsky

Vo viedenskom Danube City usporiadala španielska ambasáda v spolupráci s ICEX a FWS prezentáciu španielskych delikates pod názvom Eat & Drink Spain. Dejiskom prezentácie spojenej s ochutnávkou bol najvyšší viedenský mrakodrap DC Tower 1. Vyhnem sa bližšiemu popisu fantastických delikates ako je Jamon, Chorizo, rôzne druhy salám, klobás či syrov. No ako italofil, musím uznať, že napr. taký Jamon(sušená šunka), s prehľadom predčil známe talianske Prosciutto.

CLIMVINO - hubové ochorenia viniča

Mnohé choroby viniča sa dajú liečiť, preto si starostlivosť o vinič vyžaduje aj používanie prípravkov na ochranu rastlín. Počasie má veľký význam pre patogénne huby, ktoré sa šíria vzduchom a môžu spôsobiť citlivé a hospodársky významné škody najmä na listoch a plodoch. Obzvlášť nebezpečné sú tie huby, ktoré boli „dovezené" z Ameriky približne v rovnakom čase ako fyloxéra a proti ktorým európsky druh viniča Vitis vinifera nemá dostatočný vlastný ochranný potenciál. Bez opatrení na ochranu rastlín by vo väčšine rokov došlo k úplnej strate úrody v dôsledku škôd spôsobených múčnatkou a múčnatkou.

Mikrobiologický výskum v rámci projektu CLIMVINO

Kvalita vína je úzko prepojená s kvalitou suroviny, hrozna, z ktorého je vyrobené. Víno je produktom spolupráce niekoľkých živých organizmov. Súhrou kvalitnej suroviny a výnimočného terroir a tiež prostredníctvom poctivej práce metabolizmu mikroorganizmov - kvasiniek i baktérií, ale aj umu vinohradníka a enológa vzniká originálny mok. Terroir je v podstate explicitný výraz združujúci niekoľko faktorov ovplyvňujúcich kvalitu a zdravotný stav hrozna.

CLIMVINO - fytoplazmy a bakteriózy na Slovensku

V období 2021 – 2022 boli vo vinohradoch ClimVino odobrané vzorky orgánov viniča (najmä listy), ktoré boli podrobené analýze pomocou prístroja ICgene. Zamerali sme sa na diagnostiku fytoplazmy Flavescence dorée a bakteriózy spôsobenej patogénom Xylella fastidiosa. Prístroj tiež vie detegovať Botrytis cinerea a Brettanomyces bruxellensis.

Project CLIMVINO - Vírusová hrozba pre naše vinohrady

Vinič hroznorodý (Vitis vinifera L.) je spomedzi pestovaných plodín hostiteľom najväčšieho počtu vírusov. Doteraz sa na viniči identifikovalo viac ako 86 rôznych vírusových a subvírusových patogénov. Mnohé z nich sú špecifické iba pre Vitis spp. a neinfikujú iné hostiteľské rastliny.

Meteostanice vo vinohradníctve

V rámci projektu CLIMVINO boli rozmiestnené meteorologické stanice vo vinohradoch na Slovensku a v Rakúsku, čo umožní pozorovať vývoj počasia a porovnávať získané údaje. Sledovanie počasia je v súčasnosti neoddeliteľnou súčasťou rôznych oblastí nášho života. Prístroje, ktoré sa dnes na sledovanie počasia používajú, nazývame meteorologické stanice. Takmer do polovice 20. storočia pracovali meteorológovia väčšinou len s meteorologickými prvkami získanými prízemným meraním a pozorovaním.

Projekt CLIMVINO

Zväz vinohradníkov a vinárov Slovenska je v rámci programu Interreg SK-AT zapojený do cezhraničného projektu CLIMVINO – Zníženie rizika ochorení viniča pre lepšie a zdravšie hrozno. Ústredným cieľom tohto projektu je dlhodobé zníženie používania pesticídov v rakúskom Burgenlande a na Slovensku. Do projektu sú zapojené aj dve stredné školy, ktoré pripravujú do praxe budúcich vinohradníkov a vinárov.

Nebbiolo Prima 2022

Pri hľadaní najlepšieho talianskeho vína, pre istotu dodám, že červeného, sa ponúka prakticky celé Taliansko, veď skvosty sa dajú nájsť prakticky v každej jednej z oblastí. Na samotnom vrchole sú však iba dve oblasti. Toskánsko a Piemont. Brunello a Barolo. Aj keď som to kedysi priznával nerád, prvé miesto predsa len patrí apelácii Barolo.

Víno nechce kvasiť

Od Novembra sa snažím rozkvasiť dokonale odkalený kvalitný mušt z Leánky. Už som 2x vyskúšal opätovné stiahnutie a kvasinkové rozkvasenie s pomocou živnej soli ale stále je to sladké bez známok (resp. veľmi okrajovo len pri stenách 50l fľaše) fermentácie.
Prosím o radu ako pokračovať aby som nemusel 50l kvalitného materiálu len tak zlikvidovať, ďakujem.

Vytvoriť kupáž z vín za ostatných 50 rokov, to sa udeje raz za život

Nie je veľa vinárstiev, ktoré sa vedia odvolávať na históriu z 12. storočia. Jedným z takých je Schloss Gobelsburg , ktorý je najstarším z oblasti Kamptal. V tomto roku oslavuje svoje 850 výročie a pri tejto príležitosti sa udiali dve významné veci. Tou prvou je nová vína pivnica a tou druhou je asambláž, ktorú čo i len bez najmenšieho preháňania možno nazvať unikátnou.