Katedra ovocinárstva, vinohradníctva a vinárstva (KOVV)
Katedra prechádza v rámci vedecko-výskumnej činnosti miernou zmenou profilácie z dôvodu dobudovania Výskumného centra AgroBioTech. Katedra sa začala zameriavať na hodnotenie zdrojov biologicky cenných a nutričných látok v ovocí, hrozne a víne a optimalizovanie spracovania suroviny s cieľom čo najviac zachovať tieto látky v čerstvej ovocnej šťave, mušte a vo víne.
Výskum v oblasti úprav pestovateľskej technológie ovocných drevín v podmienkach meniacej sa klímy (ochrana proti abiotickým faktorom, ochrana proti chorobám a škodcom, hnojenie, rez), ako aj na zmeny letových kriviek hospodársky najvýznamnejších chorôb a škodcov ovocných drevín a viniča hroznorodého.
Výskum v oblasti výroby ovocných a hroznových štiav a vína a porovnávanie nutričnej kvality ovocných a hroznových nápojov vyrobených rôznym spôsobom, sledovať dynamiku zmien napr. antioxidačnej aktivity počas skladovania čerstvých, tepelne neošetrených štiav s cieľom určenia vhodnej dĺžky a spôsobu skladovania.
Adresa
KOVV FZKI SPU
Trieda Andreja Hlinku 2
(bývalá budova Katedry mechaniky a strojníctva hala M)
949 76 Nitra
Slovenská republika
Telefón | +421 (37) 641 4721 |
Web | http://fzki.uniag.sk/02FacultyStructure/02Departments/KOVV/ |
Prevádzkovateľ
Ústav záhradníctva, FZKI, SPU v Nitre
Vznikol z Katedry ovocinárstva, vinohradníctva a vinárstva (KOVV) a Katedry zeleninárstva (KZ).