Vinárstva
Južnoslovenská vinohradnícka oblasť
diskusia 0
Víno Mahid
Lokálne víno s tradíciou
Vinárstvo MAHID vzniklo z obrovského nadšenia jeho zakladateľov, troch kamarátov z jednej ulice, ktorých spojila láska k vínu.
diskusia 0
Arad Winery
Vyrábame víno s rešpektom ku kvevri.
S výrobou vína sme začali iba nedávno v roku 2022. Sme malý výrobca s kapacitou max. 3 000 l vína ročne. Zameriavame sa na výroby živého vína výlučne v gruzínskych hlinených nádobách kvevri zakopaných v zemi.
V prvom rada kladieme dôraz na zdravé a ekologicky dopestované hrozno.
Víno macerujeme v kvevri a následne aj samotné zrenie prebieha bez pridania aditív minimálne 6 mesiacov na šupkách v uzatvorenej kvevri bez zásahu. Kvevri víno má svoju špecifickú chuť. Je plné zdraviu prospešných farbív, polyfenolov, rôznych antioxidantov a vyznačuje sa vysokým extraktom a stabilitou. V chuti bielych vín známych pod názvom amber sa prejavuje najmä silný extrakt, kandizované ovocie, medové tóny. Napriek vysokému cukru pri zbere, naše vína sú vykvasené úplne do sucha. Vďaka dlhodobému kontaktu na šupkách v kvevri bez pridania akýchkoľvek aditív víno nadobúda parametre, vďaka čomu víno vôbec neošetrujeme oxidom siričitým.
V prvom rada kladieme dôraz na zdravé a ekologicky dopestované hrozno.
Víno macerujeme v kvevri a následne aj samotné zrenie prebieha bez pridania aditív minimálne 6 mesiacov na šupkách v uzatvorenej kvevri bez zásahu. Kvevri víno má svoju špecifickú chuť. Je plné zdraviu prospešných farbív, polyfenolov, rôznych antioxidantov a vyznačuje sa vysokým extraktom a stabilitou. V chuti bielych vín známych pod názvom amber sa prejavuje najmä silný extrakt, kandizované ovocie, medové tóny. Napriek vysokému cukru pri zbere, naše vína sú vykvasené úplne do sucha. Vďaka dlhodobému kontaktu na šupkách v kvevri bez pridania akýchkoľvek aditív víno nadobúda parametre, vďaka čomu víno vôbec neošetrujeme oxidom siričitým.
diskusia 0
Autentické vinárstvo Strekov 1075
Takto mohlo chutiť “Strekovské” pred stáročiami
Vinárstvo Strekov 1075 je ikonou medzi vinárstvami vyznávajúcimi neinvazívny štýl výroby vína. Tvárou a dušou vinárstva je Zsolt Sütő. Človek, ktorý až fanaticky lipne na starých postupoch výroby vína s veľkým rešpektom k hroznu, ako esencie vinice v ktorej sa urodilo. Nakoniec, Strekov patrí k najlepším vinohradníckym polohám na Slovensku.