MÁTE 18 ALEBO VIAC ROKOV?

Stránka sú určené iba pre návštevníkov starších ako 18 rokov.
Prosíme potvrďte svoj vek.
  
Ľutujeme, ale pokiaľ nemáte 18 rokov, nemáte prístup na našu stránku
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
Informácie o súboroch cookie.

postup31postup32postup33

Dovážate šumivé víno alebo liehoviny?

Modul EMCS eColKo je tu pre Vás, uľahčí Vám tvorbu daňových hlásení a komunikáciu s Finančnou správou SR pre tovary podliehajúce spotrebným daniam (lieh a alkoholické nápoje, tabak a tabakové výrobky, energia a energetické výrobky). 

Pre vinárske výrobky, je v evidencii k dispozícii sekcia, ktorá obsahuje časti ako kategória vína, vinohradnícka zóna, tretia krajina pôvodu a operácie s vinárskym výrobkom.

Hlásenie je možné editovať priamo, alebo vytvoriť importom z ERP ekonomických systémov, alebo z evidencie Daňového skladu - modul eColKo.


Obrázok 

01
november
2023

Víno roka - VínkoPRO 2024

VinkoPRO 2024 je rebríček vín, ktoré sa zúčastnia najmenej 3 súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v súťažnej sezóne 2023/2024.
PREDBEŽNÉ VÝSLEDKY, posledná aktualizácia 23.5.2024
29
máj
2024

GROW du Monde 2024

GROW je akronymom slov Graševina, Rizling. Olasz a Welsch. Všetko sú to rôzne označenia odrody Rizling vlašský, ktoré sa používajú v stredoerurópskom regióne a na balkáne. Po vydarenom vlaňajšom ročníku, ktorý sa konal v Chorvátsku, tohtoročné GROW sa bude konať v maďarskom Balatonfürede.
13
jún
2024

Zlatý pohár Česko Slovenska 2024

Zlatý pohár Česko Slovenska je jedinečná soutěž českých a slovenských vín, která propojuje dva historicky a kulturně blízké trhy a má unikátní posoutěžní přesah do aktivit spojených s propagací vína.
23
jún
2024

Zlatý pohár Česko Slovenska Brno 2024 - vyhlášení výsledků a galadegustace

V rámci vstupenky získáte neomezenou konzumaci během celého večera. Těšte se na stovky vín, památeční skleničku, hudbu a další doprovodný program. Chybět nebude samozřejmě ani možnost zakousnout k vínu něco k snědku.

V průběhu večera proběhne také slavnostní vyhlášení a předávání cen pro nejlepší vína a vinaře ročníku 2024.
27
jún
2024

Víno SAV 2024

Víno Slovenskej akadémie vied (SAV) je súťaž vín vyrobených v Slovenskej republike z hrozna pochádzajúceho zo Slovenskej republiky, ktoré hodnotia vynikajúci slovenskí vedci - členovia Učenej spoločnosti SAV (ďalej len UčS SAV) pri odbornej garancii popredných slovenských hodnotiteľov. Zámerom súťaže je neformálnym spôsobom, na základe anonymného výberu, odporučiť vína, ktoré by SAV využívala vo svojich zariadeniach a najmä pri rôznych svojich aktivitách s cieľom podporiť propagáciu slovenských vín vynikajúcej kvality.
Trofeje Víno SAV sa udeľujú ako osobitný prejav uznania vedeckej komunity kvalitným produktom v SR v snahe popularizovať a propagovať SAV, ako aj zásadne podporiť kvalitnú domácu produkciu, s osobitným ocenením jej inovatívnosti a prihliadnutím na regionálny rozvoj SR.
Domov > Články > Poradňa > 

Dokvášanie vína

Dokvášanie vína

Pozdravujem Vás. Tiež mám otázku. Robím si vino zo samorostu. Mam asi cca 85 % v 50l demižóne. Krásne mi bublinková čím ďalej tým viac. V miestnosti mam teplotu od cca 16-19 °C. Prešli asi 4-5 týždňov a prestalo bublať. Na povrchu mám asi cca 5 cm povlak (vidno tam aj časti šupiek). Stiahol som si do nádobky trochu a ochutnal. Má to ešte trošku kalnú farbu, ale necítim cukor. Keď som to dával kvasiť cukor bol na 19. Ako teraz ďalej postupovať a čo s tým robiť?

Keďže problematike kvasenia zjavne mnohí celkom dobre nerozumejú, pokúsim sa to objasniť, ale teraz len rýchla odpoveď.

Teplota 16-19°C je v poriadku.  Pri bielom víne by bola vhodnejšia skôr 16 ako 19, ale v domácich podmienkach je to vyhovujúce.

Doba kvasenia 4-5 týždňov sa mi vidí pomerne dlhá, ideálne ak víno dokvasí v priebehu tak 2-3 týždňov. Problematické môže byť najme zdĺhavé dokvášanie. V budúcnosti skúste v závere kvasenia víno trošku prevzdušniť. Z 50 litrového demižónu nechať cez hadičku vytiecť do vedra tak 5-10 litrov, tak aby sa do vína dostal vzduch a potom tento objem vrátiť do demižónu.

 5 cm povlak na povrchu. Otázka čo je to povlak. Predpokladám, že ide o biomasu, telá kvasiniek, dužina a šupky z hrozna. Pod povlakom sa však dá chápať aj choroba ľudovo zvaná birza, v tomto štádiu to však nepredpokladám. Bez toho aby ste otváral demižón, skúste ním pokrúžiť, tak aby sa kvasný klobúk rozmiešal a sadol na dno. V budúcnosti veľmi dôrazne odporúčam mušt odkaliť, potom bude povrch vína čistý.

Kalný vzhľad vína je v tomto štádiu úplne v poriadku. Víno sa zvyčajne prečistí po prvej stáčke.

Pri cukornatosti 19°NM, kvasinky štandardne dokvasia víno do sucha, spravidla tak do 2 g zvyškového cukru. To je úplne v poriadku.

Po dokvasení vína je potrebné ho zasíriť, ale zase nie priskoro. Keď víno prestane kvasiť (cez sklenú stenu nie je vidieť vývoj CO2, proste keď sa na povrchu prestanú objavovať bublinky), dáme mu ešte tak jeden - dva dni a potom ho zasírime. Tesne po dokvasení je mladé víno náchylné na oxidáciu, preto demižón zbytočne neotvárame. Keďže v domácich podmienkach zvyčajne nie je možnosť stanovovať voľný SO2, na zasírenie odporúčam použiť dávku 10 pyrosiričitanu draselného na 100 litrov vína. Ten jeden - dva dni medzi koncom kvasenia a zasírením slúži na dobeh chemických reakcií a spracovanie aldehydov. Ak by sme zasírili bezprostredne po ukončení kvasenia, víno by tzv. zožralo síru. Preto odporúčam po 1. zasírení počkať 12-24 hodín a stanoviť obsah voľného SO2 a ak poklesne, upraviť jeho hladinu. V domácich podmienkach preto volím počkať dva dni a použiť vyššiu dávku pyrosiričitanu(vyššie spomenutých 10 g). Po zasírení pár hodín počkať a víno stočiť do inej nádoby, tak aby vypĺňalo celý objem.