Z domova
Súťaž omšových vín IN VINO GRATITUDO 2024
16. mája 2024 sa v tokajskej obci Viničky uskutočnil 1. ročník medzinárodnej súťaže omšových vín IN VINO GRATITUDO 2024. Hostiteľom podujatia a zároveň jeho hlavným organizátorom bolo vinárstvo MEA GRATI.
Čo ochutnať na Vino Tirnavia 2024
Zorientovať sa medzi stovkami vzoriek, nemusí byť pre každého jednoduché. Pokúsim sa načrtnúť, ktoré vína by som ochutnal ja, či už preto, že konkrétne víno poznám, alebo je zaujímavé čímsi iným.
Uvádzanie výživovej hodnoty vína
Vinár má robiť víno a nie neustále sledovať meniace sa požiadavky legislatívy. Jedným z nových nariadení je uvádzanie energetickej hodnoty vína a taktiež vybranému zoznamu pomocných a prídavných látok. O definitívnej podobe vyhlášky sa rozhoduje práve v týchto dňoch. Vínko.sk prichádza s iniciatívou automatickej tvorby QR kódov, zvlášť pre tento účel. Ako to celé funguje....
CLIMVINO - Ako klimatické zmeny ovplyvňujú vinohradníctvo
Celosvetová klíma sa menila v priebehu cyklov, ktoré trvali niekoľko tisícročí. Je to prirodzená klimatická zmena, ktorá je normálna. „Klimatická zmena“ je pojem, ktorý označuje mimoriadne rýchlu zmenu spôsobenú človekom. Práve v ostatných desaťročiach pozorujeme prudkú zmenu, ktorá je dôsledkom najmä ľudských aktivít.
CLIMVINO vzdelávanie budúcich vinohradníkov
Zväz vinohradníkov a vinárov Slovenska je v rámci programu Interreg SK-AT zapojený do cezhraničného projektu CLIMVINO – Zníženie rizika ochorení viniča pre lepšie a zdravšie hrozno. Do projektu sú zapojené aj dve stredné školy, ktore pripravujú do praxe budúcich vinohradníkov a vinárov. Konkrétne sa jedná o Strednú odbornú školu vinársko-ovocinársku v Modre a Spojenú školu Rakovice.
CLIMVINO slovenské meteodáta v rokoch 2021 a 2022
Ročník 2022 bol poznačený suchom. Prebúdzanie viniča začalo v štandardnom termíne, jarný nedostatok zrážok a vysoké letné teploty však spôsobili, že vinič v júli obmedzil dozrievanie hrozna. Zber hrozna začal posledný augustový týždeň. Z enologického hľadiska hovoríme o priemernom ročníku. Vysoké zrážky počas septembra spôsobili zníženie optimálnych enologických parametrov - cukornatosti a obsahu kyselín. Záver septembra – nižšie zrážky a teploty spôsobili dozretie aj neskorých odrôd hrozna. Bol zaznamenaný vyšší tlak chorôb.
Pozvánka na záverečný odborný seminár – CLIMVINO
Hlavným cieľom seminára je umožniť všetkým vinohradníkom a vinárom prístup k meteodátam a do predikčného programu na predpovedanie tlaku múčnatky a peronospóry v Bratislavskom a Trnavskom kraji.
CLIMVINO - hubové ochorenia viniča
Mnohé choroby viniča sa dajú liečiť, preto si starostlivosť o vinič vyžaduje aj používanie prípravkov na ochranu rastlín. Počasie má veľký význam pre patogénne huby, ktoré sa šíria vzduchom a môžu spôsobiť citlivé a hospodársky významné škody najmä na listoch a plodoch. Obzvlášť nebezpečné sú tie huby, ktoré boli „dovezené" z Ameriky približne v rovnakom čase ako fyloxéra a proti ktorým európsky druh viniča Vitis vinifera nemá dostatočný vlastný ochranný potenciál. Bez opatrení na ochranu rastlín by vo väčšine rokov došlo k úplnej strate úrody v dôsledku škôd spôsobených múčnatkou a múčnatkou.
Mikrobiologický výskum v rámci projektu CLIMVINO
Kvalita vína je úzko prepojená s kvalitou suroviny, hrozna, z ktorého je vyrobené. Víno je produktom spolupráce niekoľkých živých organizmov. Súhrou kvalitnej suroviny a výnimočného terroir a tiež prostredníctvom poctivej práce metabolizmu mikroorganizmov - kvasiniek i baktérií, ale aj umu vinohradníka a enológa vzniká originálny mok. Terroir je v podstate explicitný výraz združujúci niekoľko faktorov ovplyvňujúcich kvalitu a zdravotný stav hrozna.
CLIMVINO - fytoplazmy a bakteriózy na Slovensku
V období 2021 – 2022 boli vo vinohradoch ClimVino odobrané vzorky orgánov viniča (najmä listy), ktoré boli podrobené analýze pomocou prístroja ICgene. Zamerali sme sa na diagnostiku fytoplazmy Flavescence dorée a bakteriózy spôsobenej patogénom Xylella fastidiosa. Prístroj tiež vie detegovať Botrytis cinerea a Brettanomyces bruxellensis.
Project CLIMVINO - Vírusová hrozba pre naše vinohrady
Vinič hroznorodý (Vitis vinifera L.) je spomedzi pestovaných plodín hostiteľom najväčšieho počtu vírusov. Doteraz sa na viniči identifikovalo viac ako 86 rôznych vírusových a subvírusových patogénov. Mnohé z nich sú špecifické iba pre Vitis spp. a neinfikujú iné hostiteľské rastliny.
Meteostanice vo vinohradníctve
V rámci projektu CLIMVINO boli rozmiestnené meteorologické stanice vo vinohradoch na Slovensku a v Rakúsku, čo umožní pozorovať vývoj počasia a porovnávať získané údaje. Sledovanie počasia je v súčasnosti neoddeliteľnou súčasťou rôznych oblastí nášho života. Prístroje, ktoré sa dnes na sledovanie počasia používajú, nazývame meteorologické stanice. Takmer do polovice 20. storočia pracovali meteorológovia väčšinou len s meteorologickými prvkami získanými prízemným meraním a pozorovaním.
Projekt CLIMVINO
Zväz vinohradníkov a vinárov Slovenska je v rámci programu Interreg SK-AT zapojený do cezhraničného projektu CLIMVINO – Zníženie rizika ochorení viniča pre lepšie a zdravšie hrozno. Ústredným cieľom tohto projektu je dlhodobé zníženie používania pesticídov v rakúskom Burgenlande a na Slovensku. Do projektu sú zapojené aj dve stredné školy, ktoré pripravujú do praxe budúcich vinohradníkov a vinárov.
Pijete bastrardizované Prosecco?
Aj keď s výrazom bastardizované Prosecco prišli Taliani v súvislosti s výstrelkom, v ktorom tak trochu nevinne figurovala Paris Hilton, v ostatnom čase je možné tento výraz použiť aj s neduhom, ktorý sa udomácnil medzi „hrdým a svojstojným slovenským ľudom.“ Možno si často ani neuvedomujete, ale bastardizované Prosecco vám môže byť ponúknuté aj u nás, pričom rovnako ako „Paris Hilton“, aj my môžeme za to tvrdo zaplatiť.
Deň s Dorotou(na druhú)
Sú články, ktoré je najlepšie napísať bezprostredne po návrate. Sú však výnimočné dni, ktoré ostanú v pamäti zapísané nezmazateľne a emócie pretrvávajú ešte veľmi, veľmi dlho. Jeden takýto príbeh sa začal z môjho pohľadu písať viac ako pred rokom. Celé sa to začalo napohľad banálnym telefonátom, počas ktorého mi Richard Tóth predostrel svoj nápad vytvoriť víno, ktoré by bolo zostavené z viacerých odrôd, avšak výhradne z novošľachtencov od Doroty Pospíšilovej a víno by nieslo jej meno ako prejav úcty k jej práci.