Poradňa
Dokvášanie vína
Pozdravujem Vás. Tiež mám otázku. Robím si vino zo samorostu. Mam asi cca 85 % v 50l demižóne. Krásne mi bublinková čím ďalej tým viac. V miestnosti mam teplotu od cca 16-19 °C. Prešli asi 4-5 týždňov a prestalo bublať. Na povrchu mám asi cca 5 cm povlak (vidno tam aj časti šupiek). Stiahol som si do nádobky trochu a ochutnal. Má to ešte trošku kalnú farbu, ale necítim cukor. Keď som to dával kvasiť cukor bol na 19. Ako teraz ďalej postupovať a čo s tým robiť?
Víno nechce kvasiť
Od Novembra sa snažím rozkvasiť dokonale odkalený kvalitný mušt z Leánky. Už som 2x vyskúšal opätovné stiahnutie a kvasinkové rozkvasenie s pomocou živnej soli ale stále je to sladké bez známok (resp. veľmi okrajovo len pri stenách 50l fľaše) fermentácie.
Prosím o radu ako pokračovať aby som nemusel 50l kvalitného materiálu len tak zlikvidovať, ďakujem.
Prosím o radu ako pokračovať aby som nemusel 50l kvalitného materiálu len tak zlikvidovať, ďakujem.
Problémy s rozbehom kvasenia
Trnkové víno robím už niekoľko rokov a vždy bolo super. Toho roku som zobral 50L demižón a tak ako vždy išiel som podľa návodu, uzatvoril kvasnou zátkou a víno nie a nie bublať. Mám ho založené asi tri dni a nič. Možno prebuble raz či dvakrát za deň, ale neviem nevidel som to. Zátku ma zaliatu voskom čiže neuniká nikde. Na 50L je tam 12L trniek, 25L vody 7kg cukru, kvasinky a živná soľ po jenom sáčku. Ondrej N.
Červené ľadové víno
V skupine mojich priateľov vznikla polemika o červenom ľadovom víne. Chcem sa spýtať či existuje aj červené ľadové víno, pretože niektorí tvrdia že hej, iní zase že nie. Dá sa zaujať jednoznačné stanovisko?
Ako kvasiť víno
Dobrý deň, máme červené hrozno na dvore, tento rok som skúsil ja vyrobiť víno, som ho pomlel, vylisoval pridal cukor, aby na muštomery ukazovalo 22 stupňov..len teraz neviem ako ho treba nechať kvasiť. Niekedy strýko naplnil až po vrh, navliekol na hrdlo taký gumený lievik, aby ta špina a pena odtekali a keď kleslo, zas dolial...tak či tak treba, alebo taký stupeň s hadičkou a zasunúť hadičku do fľaše s vodou...prosím o radu...aj ako dlho má tento proces fermentácie prebiehať...Ďakujem
Prečo liehomer ukazuje nulu
Dobrý deň, mala by som otázku ohľadne domáceho vína. Tento rok sme sa presťahovali do RD kde rastie aj hrozno a keďže ho bolo prebytok, tak sme skúsili spraviť víno. Teraz sme ho zlievali od kvasiniek, čítala som, že nemá dlho ležať na nich a skúšala som odmerať obsah alkoholu a ukazoval 0. Tak by ma zaujímalo či je to v poriadku a víno ešte nadobudne nejako alkohol, alebo sme niekde urobili chybu a budeme mat vineu?? Ďakujem a pekný deň. Lenka
Petrolej v rizlingu
Chcel by som poprosiť o jednu radu. Už dlhšiu dobu sa pokúšam nájsť biele víno, ktoré by malo vôňu prípadne chuť petrolejových tónov. Vraj má túto charakteristiku odroda Rizling rýnsky. Mohli by ste mi prosím poradiť vinára resp. typ vina ? (či mám uprednostniť kabinetné, neskorý zber, alebo výber z hrozna ... ? ) Alebo aké víno môžem kúpiť pre archiváciu a po asi akej dobe bude mať spomínané petrolejové tóny? Marek, Bratislava
Stanovenie kyselín vo víne
Som malovinár, ako jednoducho zistím množstvo kyselín vo víne? Mám doma len PH tester. Ján, Košice.
Úprava kyselín vo víne
Pozdravujem, pri sťahovaní bieleho vína, som v 50l fľaši nameral pH 3,9 a reagentom stanovenie kyselín 4g/l,chcem kúpiť kys. vínnu, ako sa to počíta, aby som dosiahol cca 6-7g/l. Ďakujem Milan
Od kedy sa môže predávať mladé víno?
Piatok 14. augusta som prechádzal dedinkami pod Malými Karpatmi a vôbec nič nenaznačovalo, že sa blíži sezóna burčiaku. V sobotu 15. augusta sa akoby šibnutím čarovného prútika objavili desiatky "štokrdiel", šamlíkov, debničiek a na nich svietili fľaše bieleho burčiaku. Vinárska legislatíva stanovuje začiatok predaja burčiaku na 15. august a čuduj sa svete, vinári to z nejakého dôvodu rešpektujú. Možno preto, že je to veľmi na očiach. Z mladým vínom je to, ale inak.....
Signalizácia, koniec júna
Signalizácia zo začiatku týždňa odporúča preventívne ošetrenie po kvete a to ako proti múčnatke tak aj proti perenospóre.
Čo je to aromatizované víno?
Vedeli by ste vysvetliť pojem aromatizované víno, čím sa vyznačuje a aké je jeho základné rozdelenie napr. podľa cukru?
V poslednej dobe sme pár krát dostali túto otázku. Pokúsime sa na ňu čiastočne odpovedať výňatkom z najnovšej legislatívnej normy EU.
V poslednej dobe sme pár krát dostali túto otázku. Pokúsime sa na ňu čiastočne odpovedať výňatkom z najnovšej legislatívnej normy EU.
Choroby viniča
Bez zdravého hrozna sa dobré víno jednoducho nedá vyrobiť avšak dopestovať zdravé hrozno nie je nič jednoduché. S čím všetkým sa vinohradník v priebehu roka môže stretnúť a ako efektívne a zároveň ekonomicky bojovať proti patogénom sa dozviete na kurze Choroby viniča
Ako presadiť starý vinič
Mám na dvore starý vinič - stolové hrozno, tmavomodré, má možno aj 30 rokov, nebohý svokor ho posadil, venoval sa tomu viac, ja teraz chcem po ňom pokračovať, začínam s novou odrodou na záhrade - 15 kusov, ale z úcty k svokrovi chcem tento jeden starý koreň zachovať - prekáža mi však v naplánovanej výstavbe. Poprosím Vás o radu - teraz je zostrihaný (neodborne) na dĺžku výhonov cca 1,5 metra, pri zemi je kmienok hrubý cca 7 - 9 cm, a potrebujem ho presadiť. Dá sa to vôbec? Môžem to urobiť v jari? Potrebuje pri tom radikálne zostrihať nadzemnú časť? Vopred ďakujem za odpoveď.