MÁTE 18 ALEBO VIAC ROKOV?

Stránka sú určené iba pre návštevníkov starších ako 18 rokov.
Prosíme potvrďte svoj vek.
  
Ľutujeme, ale pokiaľ nemáte 18 rokov, nemáte prístup na našu stránku
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
Informácie o súboroch cookie.

postup31postup32postup33

Dovážate šumivé víno alebo liehoviny?

Modul EMCS eColKo je tu pre Vás, uľahčí Vám tvorbu daňových hlásení a komunikáciu s Finančnou správou SR pre tovary podliehajúce spotrebným daniam (lieh a alkoholické nápoje, tabak a tabakové výrobky, energia a energetické výrobky). 

Pre vinárske výrobky, je v evidencii k dispozícii sekcia, ktorá obsahuje časti ako kategória vína, vinohradnícka zóna, tretia krajina pôvodu a operácie s vinárskym výrobkom.

Hlásenie je možné editovať priamo, alebo vytvoriť importom z ERP ekonomických systémov, alebo z evidencie Daňového skladu - modul eColKo.


Obrázok 

01
november
2023

Víno roka - VínkoPRO 2024

VinkoPRO 2024 je rebríček vín, ktoré sa zúčastnia najmenej 3 súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v súťažnej sezóne 2023/2024.
PREDBEŽNÉ VÝSLEDKY, posledná aktualizácia 28.6.2024
Domov > Články > 

Poradňa

56 záznamov

Dokvášanie vína

Pozdravujem Vás. Tiež mám otázku. Robím si vino zo samorostu. Mam asi cca 85 % v 50l demižóne. Krásne mi bublinková čím ďalej tým viac. V miestnosti mam teplotu od cca 16-19 °C. Prešli asi 4-5 týždňov a prestalo bublať. Na povrchu mám asi cca 5 cm povlak (vidno tam aj časti šupiek). Stiahol som si do nádobky trochu a ochutnal. Má to ešte trošku kalnú farbu, ale necítim cukor. Keď som to dával kvasiť cukor bol na 19. Ako teraz ďalej postupovať a čo s tým robiť?

Víno nechce kvasiť

Od Novembra sa snažím rozkvasiť dokonale odkalený kvalitný mušt z Leánky. Už som 2x vyskúšal opätovné stiahnutie a kvasinkové rozkvasenie s pomocou živnej soli ale stále je to sladké bez známok (resp. veľmi okrajovo len pri stenách 50l fľaše) fermentácie.
Prosím o radu ako pokračovať aby som nemusel 50l kvalitného materiálu len tak zlikvidovať, ďakujem.

Problémy s rozbehom kvasenia

Trnkové víno robím už niekoľko rokov a vždy bolo super. Toho roku som zobral 50L demižón a tak ako vždy išiel som podľa návodu, uzatvoril kvasnou zátkou a víno nie a nie bublať. Mám ho založené asi tri dni a nič. Možno prebuble raz či dvakrát za deň, ale neviem nevidel som to. Zátku ma zaliatu voskom čiže neuniká nikde. Na 50L je tam 12L trniek, 25L vody 7kg cukru, kvasinky a živná soľ po jenom sáčku. Ondrej N.

Červené ľadové víno

V skupine mojich priateľov vznikla polemika o červenom ľadovom víne. Chcem sa spýtať či existuje aj červené ľadové víno, pretože niektorí tvrdia že hej, iní zase že nie. Dá sa zaujať jednoznačné stanovisko?

Ako kvasiť víno

Dobrý deň, máme červené hrozno na dvore, tento rok som skúsil ja vyrobiť víno, som ho pomlel, vylisoval pridal cukor, aby na muštomery ukazovalo 22 stupňov..len teraz neviem ako ho treba nechať kvasiť. Niekedy strýko naplnil až po vrh, navliekol na hrdlo taký gumený lievik, aby ta špina a pena odtekali a keď kleslo, zas dolial...tak či tak treba, alebo taký stupeň s hadičkou a zasunúť hadičku do fľaše s vodou...prosím o radu...aj ako dlho má tento proces fermentácie prebiehať...Ďakujem

Prečo liehomer ukazuje nulu

Dobrý deň, mala by som otázku ohľadne domáceho vína. Tento rok sme sa presťahovali do RD kde rastie aj hrozno a keďže ho bolo prebytok, tak sme skúsili spraviť víno. Teraz sme ho zlievali od kvasiniek, čítala som, že nemá dlho ležať na nich a skúšala som odmerať obsah alkoholu a ukazoval 0. Tak by ma zaujímalo či je to v poriadku a víno ešte nadobudne nejako alkohol, alebo sme niekde urobili chybu a budeme mat vineu?? Ďakujem a pekný deň. Lenka

Petrolej v rizlingu

Chcel by som poprosiť o jednu radu. Už dlhšiu dobu sa pokúšam nájsť biele víno, ktoré by malo vôňu prípadne chuť petrolejových tónov. Vraj má túto charakteristiku odroda Rizling rýnsky. Mohli by ste mi prosím poradiť vinára resp. typ vina ? (či mám uprednostniť kabinetné, neskorý zber, alebo výber z hrozna ... ? ) Alebo aké víno môžem kúpiť pre archiváciu a po asi akej dobe bude mať spomínané petrolejové tóny? Marek, Bratislava

Stanovenie kyselín vo víne

Som malovinár, ako jednoducho zistím množstvo kyselín vo víne? Mám doma len PH tester. Ján, Košice.

Úprava kyselín vo víne

Pozdravujem, pri sťahovaní bieleho vína, som v 50l fľaši nameral pH 3,9 a reagentom stanovenie kyselín 4g/l,chcem kúpiť kys. vínnu, ako sa to počíta, aby som dosiahol cca 6-7g/l. Ďakujem Milan

Od kedy sa môže predávať mladé víno?

Piatok 14. augusta som prechádzal dedinkami pod Malými Karpatmi a vôbec nič nenaznačovalo, že sa blíži sezóna burčiaku. V sobotu 15. augusta sa akoby šibnutím čarovného prútika objavili desiatky "štokrdiel", šamlíkov, debničiek a na nich svietili fľaše bieleho burčiaku. Vinárska legislatíva stanovuje začiatok predaja burčiaku na 15. august a čuduj sa svete, vinári to z nejakého dôvodu rešpektujú. Možno preto, že je to veľmi na očiach. Z mladým vínom je to, ale inak.....

Čo robiť v prípade krupobitia

Viete čo treba robiť ak vašu vinicu zasiahnu krúpy?

Signalizácia, koniec júna

Signalizácia zo začiatku týždňa odporúča preventívne ošetrenie po kvete a to ako proti múčnatke tak aj proti perenospóre.

Čo je to aromatizované víno?

Vedeli by ste vysvetliť pojem aromatizované víno, čím sa vyznačuje a aké je jeho základné rozdelenie napr. podľa cukru?

V poslednej dobe sme pár krát dostali túto otázku. Pokúsime sa na ňu čiastočne odpovedať výňatkom z najnovšej legislatívnej normy EU.

Choroby viniča

Bez zdravého hrozna sa dobré víno jednoducho nedá vyrobiť avšak dopestovať zdravé hrozno nie je nič jednoduché. S čím všetkým sa vinohradník v priebehu roka môže stretnúť a ako efektívne a zároveň ekonomicky bojovať proti patogénom sa dozviete na kurze Choroby viniča

Ako presadiť starý vinič

Mám na dvore starý vinič - stolové hrozno, tmavomodré, má možno aj 30 rokov, nebohý svokor ho posadil, venoval sa tomu viac, ja teraz chcem po ňom pokračovať, začínam s novou odrodou na záhrade - 15 kusov, ale z úcty k svokrovi chcem tento jeden starý koreň zachovať - prekáža mi však v naplánovanej výstavbe. Poprosím Vás o radu - teraz je zostrihaný (neodborne) na dĺžku výhonov cca 1,5 metra, pri zemi je kmienok hrubý cca 7 - 9 cm, a potrebujem ho presadiť. Dá sa to vôbec? Môžem to urobiť v jari? Potrebuje pri tom radikálne zostrihať nadzemnú časť? Vopred ďakujem za odpoveď.