MÁTE 18 ALEBO VIAC ROKOV?

Stránka sú určené iba pre návštevníkov starších ako 18 rokov.
Prosíme potvrďte svoj vek.
  
Ľutujeme, ale pokiaľ nemáte 18 rokov, nemáte prístup na našu stránku
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
Informácie o súboroch cookie.

postup31postup32postup33

Dovážate šumivé víno alebo liehoviny?

Modul EMCS eColKo je tu pre Vás, uľahčí Vám tvorbu daňových hlásení a komunikáciu s Finančnou správou SR pre tovary podliehajúce spotrebným daniam (lieh a alkoholické nápoje, tabak a tabakové výrobky, energia a energetické výrobky). 

Pre vinárske výrobky, je v evidencii k dispozícii sekcia, ktorá obsahuje časti ako kategória vína, vinohradnícka zóna, tretia krajina pôvodu a operácie s vinárskym výrobkom.

Hlásenie je možné editovať priamo, alebo vytvoriť importom z ERP ekonomických systémov, alebo z evidencie Daňového skladu - modul eColKo.


Obrázok 

01
november
2023

Víno roka - VínkoPRO 2024

VinkoPRO 2024 je rebríček vín, ktoré sa zúčastnia najmenej 3 súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v súťažnej sezóne 2023/2024.
PREDBEŽNÉ VÝSLEDKY, posledná aktualizácia 28.6.2024
Domov > Články > Poradňa > 

Informácie o odrode ''Dornfelder''

Ján S., Levice (12. marca 2004)

Pred 4 rokmi som vysadil na záhrade asi 20 koreňov viniča odrody "Dornfelder". Pre túto odrodu som sa rozhodol len zo zvedavosti a bez toho, že by som sa s niekým poradil, či sa do danej lokality hodí alebo nie. V tomto roku som prvýkrát zozbieral úrodu a vyrobil víno. Úroda bola veľmi dobrá a farba a chu? vyrobeného vína ma príjemne prekvapili. Bol by som Vám vďačný za akékoľvek bližšie informácie o tejto odrode, o jej pestovaní (doporučovaná výška vedenia) a ošetrovaní.

 

Dornfelder je pomerne mladá odroda. V roku 1955 bola vyšľachtená p. Augustom Heroldom na Inštitúte pre vinohradníctvo a vinárstvo vo Weinsbergu. Pochádza z kríženia 2 novošľachtencov, a to Helfensteiner (Spätburgunder x Trollinger) a Heroldrebe (Portugieser x ...

Ján S., Levice (12. marca 2004)

Pred 4 rokmi som vysadil na záhrade asi 20 koreňov viniča odrody "Dornfelder". Pre túto odrodu som sa rozhodol len zo zvedavosti a bez toho, že by som sa s niekým poradil, či sa do danej lokality hodí alebo nie. V tomto roku som prvýkrát zozbieral úrodu a vyrobil víno. Úroda bola veľmi dobrá a farba a chuť vyrobeného vína ma príjemne prekvapili. Bol by som Vám vďačný za akékoľvek bližšie informácie o tejto odrode, o jej pestovaní (doporučovaná výška vedenia) a ošetrovaní.

 


Dornfelder je pomerne mladá odroda. V roku 1955 bola vyšľachtená p. Augustom Heroldom na Inštitúte pre vinohradníctvo a vinárstvo vo Weinsbergu. Pochádza z kríženia 2 novošľachtencov, a to Helfensteiner (Spätburgunder x Trollinger) a Heroldrebe (Portugieser x Limberger). Meno dostala po administratívnom správcovi Würtenberska, p. Dornfeldovi, ktorý sa zaslúžil o zriadenie prvej vinohradnícko - vinárskej školy v tejto krajine v polovici 19. storočia.

Odroda podľa pôvodného určenia mala slúžiť na doplnenie základných odrôd v červených vínach typu Portugalské a Burgundské modré a zároveň pre vysokú farbu vína i ako krycia odroda menej farebných vín v menej priaznivých ročníkoch.

Pre svoju vysokú rodivosť sa Dornfelder zaraďuje medzi kvantitatívne odrody. Po stránke kvality víno tejto odrody predstihuje v hodnotení odrodové vína rodičovských partnerov Portugalského ako aj Trollinského, kvalitu a jemnosť Burgundského modrého však nedosahuje. Dôvodom je pomerne nízka cukornatosť muštu 60-70 °Oe (14-16 °NM) dosahovaná pri vysokých úrodách (nad 16 t/ha), avšak v dobrých ročníkoch sa dosahuje cukornatosť 75-80 °Oe (17,5-18,3 °NM). Nemecké pramene udávajú, že už pri cukornatosti 65-70 °Oe sa dá z neho vyrobiť harmonické červené víno.

Obsah kyselín v mušte býva pri uvedenej cukornatosti 7-9 g/l muštu, čo je veľmi vhodný východiskový základ na výrobu zrelých vín (vyzrievanie vo fľašiach).
Samotné víno je výrazne tmavo červené, s výraznou ovocnou arómou, extraktívne až telnaté s doznievajúcim vnemom po kyselinách, podľa ročníka až veľmi výrazným. Vína sú súce viac na scelovanie ako krycie, pričom póvodnému vínu už pri malom podieli vnucujú svoj charakter. Preto s ich podielom v základnom víne treba racionálne narábať.

Odroda sa v poslednom období silno rozširuje v Nemecku, kde sa z nej pri obmedzenej výške ha výnosov vyrábajú odrodové vína. S cieľom zvýšenia ich kvality sa vyvíja tlak na Spolkové ministerstvo poľnohospodárstva, aby sa nariadením stanovila minimálna cukornatosť muštu na prípravu odrodového vína na 68 °Oe. Až od tejto hranice sa môže deklarovať ako odrodové, do tejto hranice sa môže predávať ako krajinské víno (Landwein).
Podobne sa rozširuje aj v Rakúsku a v Českej republike. Aj u nás (aj keď nie je doteraz uznaná) sa nájdu jej ctitelia, najmä spomedzi drobných pestovateľov na západnom Slovensku a v jeho okrajových vinohradníckych rajónoch.

Po pestovateľskej stránke je to odroda vysoko úrodná, s vysokou plodnosťou už prvých púčikov jednoročného dreva. Vysoká úrodnosť má za následok nepriaznivý pomer list/úroda, čo zhoršuje kvalitu muštu a spôsobuje slabé vyzrievanie dreva. Vyžaduje reguláciu úrodnosti, presvetľovanie listov i strapcov, čo najneskorší zber i primeranú dobu vyzrievania vína v sude.

Vysoká plodnosť vedie k nedostatku horčíka (odumieranie strapiny) i chloróze, následne k strate vitality kra. Vyžaduje silno rastúci podpník a vyváženú výživu s dôrazom na dostatok K a Mg i ich pomer (2:1).

V poslednom období sa s výnimkou r. 2001 vyskytli 3 veľmi priaznivé ročníky za sebou (2000, 2002 a 2003), ktoré boli mimoriadne z hľadiska kvality najmä červených vín. Vzhľadom na výrazne lepšie klimatické podmienky vinohradníckych oblastí Slovenska oproti nemeckým je tu predpoklad dosahovania kvalitného produktu aj v menej priaznivých ročníkoch, žiada sa však taký pestovateľský systém, ktorý umožní dosiahnuť pri zaujímavom množstve úrody (8-10 t/ha) cukornatosť muštu na úrovni minimálne 18 °NM.

Ing. A. Valachovič, CSc.