Na výstave Vino Tirnavia 2005 (časť I)
V dňoch 17. až 18. februára sa konala odborná časť degustácie Vino Tirnavia
2005. Približne 350 vzoriek rozdelených v troch komisiách, pracujúcich dva dni.
Dovolím si tvrdiť, že na každej výstave vína organizovanej na Slovensku,
prípadne na Morave, "hrajú prvé husle" vína ostatného ročníka. Inak tomu
samozrejme nebolo ani v Trnave.
Aký bol ročník 2004, máme všetci ešte v pamäti. Bielym vínam bola predpovedaná skvelá aromatika a na rozdiel od ročníku 2003, aj pekné kyselinky. Červené vína mali byť iba ich chudobnejší príbuzný. A kde je pravda? Kde by bola, vo víne. Poďme ho teda ochutnať. Začnem pri bielych vínach, ktoré chcem porovnať z pohľadu minulého ročníka tak, ako si ho pamätám. Ročník 2003 bol ročníkom vysokých prívlastkov, z čoho profitovala (ak sa to technologicky zvládlo) aj aromatika bielych vín. Horšie to už bolo s obsahom kyselín. Dokonca niektoré vína dokvasené do sucha, prejavovali tendenciu horknúť. Opačná situácia bola pri vínach červených. Veď ako často sa stretnete s červeným vínom s prívlastkom bobuľový výber? A práve také víno sa stalo šampiónom VT 04 v kategórii červených vín. Plné ovocia, tanínu a glycerolu. Nitra, b.v. 2003 od Alojza Masaryka zo Skalice. Verím, že tých pár šťastlivcov, čo ho má v archíve, si ho nechá vyzrievať ešte pár rokov.
No poďme k ročníku 2004. Náhoda chcela, aby som sa ako člen komisie zúčastnil odbornej degustácie v komisii s "najlepším" vínom. Na rozcvičku Dornfelder, Modrý Portugal a Zweigeltrebe (spolu asi 20 vzoriek), po ktorých nasledoval Cabernet Sauvignon, Alibernet, dvaja Španieli a nesmiem zabudnúť na Váh, ktorý ako novošlachtenec kabernetového typu nasledoval po Cabernet Sauvignonoch. V priebehu degustácie má človek rôzne pocity. Jedna vzorka sa páčila viac, iná menej, tá by páčila, ak by mala výraznejšiu arómu, tá zase čistejšiu dochuť. Sú ale prípady, keď príde vzorka, po ktorej naliatí sa začnú členovia komisie hemžiť, obzerať na svojich kolegov, súhlasne prikyvovať a pohár so vzorkou namiesto toho, aby vyliali, odložia na bok. A presne toto bol aj prípad vzorky č. 322.
Je naliata posledná vzorka, hodnotitelia kontrolujú svoje zápisky a vyberajú dve vzorky do rozstrelu o šampióna výstavy. Panuje vzácna zhoda - 322 a 330. Obe vína sú výnimočne dobré, ale každé inak. 322 je čistučko ovocne hroznová. Pekná vo vôni, nádherná v chuti. Vyčítať sa jej dá jedine kratšia dochuť a za plnosť tiež nedostala plný počet bodov. Dalo by sa povedať, že víno bolo spracované technológiou bielych vín (teplota kvasenia pod 20°C a reduktivita prostredia). Ale za primárnu hroznovú chuť si v každom prípade zaslúži postup do rozstrelu. Druhé víno, vzorka číslo 330, je presne opačný prípad. V OIV pohároch jeho aróma zostáva uzatvorená, v chuti sa však objavujú čierne lesné plody, obsah tanínov je ideálny, dochuť dlhá a obsah vyšších alkoholov zabezpečuje plnosť vína. V hlave sa rodí myšlienka, čo tak kupážovať tieto dve vína. Možno by sme vyrobili víno lepšie a možno aj horšie. Vo vhodnom pomere by to však bolo celkom iste veľmi zaujímavé cuvée. No to sa už nedozvieme.
Komisia zložená z predsedov degustačných komisií udeľuje titul Šampióna výstavy Vino Tirnavia 2005 vzorke číslo 322, odroda Váh, kabinet, 2004, producent MUDr. Marián Karvaj z Nových Zámkov. Až teraz si vlastne uvedomujeme, že Váh je sesterskou odrodou Nitry, rovnako ako aj obľúbená odroda prof. Malíka, Hron. Všetko novošlachtence tandemu Pospíšilová – Korpáš. Navyše vicešampiónom červených vín je Dunaj, v.z.h., 2004 od Masaryka, ďalší novošlachtenec od Pospíšilovej a Korpáša. V kategórii bielych vín získal titul Šampióna výstavy Vino Tirnavia 2005 čarodejník zo Skalice, pán Alojz Masaryk so svojim Sauvignonom, kabinet, 2004. Prečo čarodejník? V trojročnej histórii Vino Tirnavia, získal tri tituly Šampión výstavy a jedného vicešampióna.
Tibor Vittek