MÁTE 18 ALEBO VIAC ROKOV?

Stránka sú určené iba pre návštevníkov starších ako 18 rokov.
Prosíme potvrďte svoj vek.
  
Ľutujeme, ale pokiaľ nemáte 18 rokov, nemáte prístup na našu stránku
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
Informácie o súboroch cookie.

postup31postup32postup33

Dovážate šumivé víno alebo liehoviny?

Modul EMCS eColKo je tu pre Vás, uľahčí Vám tvorbu daňových hlásení a komunikáciu s Finančnou správou SR pre tovary podliehajúce spotrebným daniam (lieh a alkoholické nápoje, tabak a tabakové výrobky, energia a energetické výrobky). 

Pre vinárske výrobky, je v evidencii k dispozícii sekcia, ktorá obsahuje časti ako kategória vína, vinohradnícka zóna, tretia krajina pôvodu a operácie s vinárskym výrobkom.

Hlásenie je možné editovať priamo, alebo vytvoriť importom z ERP ekonomických systémov, alebo z evidencie Daňového skladu - modul eColKo.


Obrázok 

01
november
2023

Víno roka - VínkoPRO 2024

VinkoPRO 2024 je rebríček vín, ktoré sa zúčastnia najmenej 3 súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v súťažnej sezóne 2023/2024.
PREDBEŽNÉ VÝSLEDKY, posledná aktualizácia 23.5.2024
27
jún
2024

Víno SAV 2024

Víno Slovenskej akadémie vied (SAV) je súťaž vín vyrobených v Slovenskej republike z hrozna pochádzajúceho zo Slovenskej republiky, ktoré hodnotia vynikajúci slovenskí vedci - členovia Učenej spoločnosti SAV (ďalej len UčS SAV) pri odbornej garancii popredných slovenských hodnotiteľov. Zámerom súťaže je neformálnym spôsobom, na základe anonymného výberu, odporučiť vína, ktoré by SAV využívala vo svojich zariadeniach a najmä pri rôznych svojich aktivitách s cieľom podporiť propagáciu slovenských vín vynikajúcej kvality.
Trofeje Víno SAV sa udeľujú ako osobitný prejav uznania vedeckej komunity kvalitným produktom v SR v snahe popularizovať a propagovať SAV, ako aj zásadne podporiť kvalitnú domácu produkciu, s osobitným ocenením jej inovatívnosti a prihliadnutím na regionálny rozvoj SR.
01
august
2024

AWC Vienna 2024

AWC Vienna je pre našich vinárov najúspešnejšou zahraničnou súťažou. V minulom roku získali slovenské vína

Cibéba

Výraz cibéba pochádza z arabského zibiiba, čo znamená hrozienko. U nás sa výraz používa predovšetkým v súvislosti s tokajským vínom, do ktorého sa pridávajú cibéby, čo sú vlastne hrozienka, ktoré sa vytvorili na viniči pôsobením ušľachtilej formy plesne Botrytis cinerea.

Zaujímavosťou je, že na ostrovoch Sicília a Pantelleria, ktoré boli pod nadvládou Arabov sa dodnes môžeme stretnúť s výrazom Zibibbo (čítaj dzibibo). Je to lokálne pomenovanie odrody Muškát alexandrijský, z ktorej sa vyrába svetoznáme Moscato di Pantelleria. Hrozno sa vplyvom slnka a vetra nechá zoschnúť na slame rozloženej pod krami viniča až sa vytvoria hrozienka, tie sa potom zalejú novým vínom a až o niekoľko dní sa lisujú. Takto vznikajú unikátne sladké vína z Pantellerie. Podobnosť s výrobou tokajských vín je až zarážajúca. Tejto teórii nahráva aj skutočnosť, že kráľ Belo IV., v druhej polovici 13. storočia kolonizoval oblasti vyľudnené tatárskymi nájazdmi práve ľuďmi z juhu Talianska, ktorí si so sebou okrem znalostí priviezli aj odrody viniča. Na Pantellérii je však pre rozvoj plesne priveľmi sucho a horúco, takže zo slamového vína sa pravdepodobne stal tokajský výber iba vplyvom odlišných prírodných podmienok na tvorbu hrozienok, v ich nárečí cibéb.  V ich domovine poznali technológiu výroby slamových vín dokázateľne už pred 2.000 rokmi.
Slovenská legislatíva rozlišuje medzi hrozienkom a cibébou. Hrozienko je zosušené bobuľa hrozna, nech už zoschla vplyvom čohokoľvek. Cibéba je zosušená bobuľa hrozna, ktorá zoschla vplyvom pôsobenia plesne Botrytis cinerea. Pleseň rozruší šupku hrozna, vďaka čomu dochádza k zvýšenému odparovaniu vody. Botrytída však zmení aj aromatický profil hrozna. Navyše rastlina sa napadnutiu bráni aj zvyšovaním obsahu cukru v napadnutej bobuli, čo rastlinu chráni pred ďalšou infekciou.
V extrémnych prípadoch môže dosahovať obsah cukru až cez 700 gramov na liter. Obsah cukru od cca 450 do 650 gramov však nie je nijak výnimočný. Našťastie pri zoschnutí bobule hrozna nedochádza len ku koncentrácii cukru, ale aj kyselín a vlastne všetkého.  Preto sú botrytické vína veľmi harmonické výrazné komplexné a vzácne.