MÁTE 18 ALEBO VIAC ROKOV?

Stránka sú určené iba pre návštevníkov starších ako 18 rokov.
Prosíme potvrďte svoj vek.
  
Ľutujeme, ale pokiaľ nemáte 18 rokov, nemáte prístup na našu stránku
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
Informácie o súboroch cookie.

postup31postup32postup33

Dovážate šumivé víno alebo liehoviny?

Modul EMCS eColKo je tu pre Vás, uľahčí Vám tvorbu daňových hlásení a komunikáciu s Finančnou správou SR pre tovary podliehajúce spotrebným daniam (lieh a alkoholické nápoje, tabak a tabakové výrobky, energia a energetické výrobky). 

Pre vinárske výrobky, je v evidencii k dispozícii sekcia, ktorá obsahuje časti ako kategória vína, vinohradnícka zóna, tretia krajina pôvodu a operácie s vinárskym výrobkom.

Hlásenie je možné editovať priamo, alebo vytvoriť importom z ERP ekonomických systémov, alebo z evidencie Daňového skladu - modul eColKo.


Obrázok 

01
november
2023

Víno roka - VínkoPRO 2024

VinkoPRO 2024 je rebríček vín, ktoré sa zúčastnia najmenej 3 súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v súťažnej sezóne 2023/2024.
PREDBEŽNÉ VÝSLEDKY, posledná aktualizácia 23.5.2024
27
jún
2024

Víno SAV 2024

Víno Slovenskej akadémie vied (SAV) je súťaž vín vyrobených v Slovenskej republike z hrozna pochádzajúceho zo Slovenskej republiky, ktoré hodnotia vynikajúci slovenskí vedci - členovia Učenej spoločnosti SAV (ďalej len UčS SAV) pri odbornej garancii popredných slovenských hodnotiteľov. Zámerom súťaže je neformálnym spôsobom, na základe anonymného výberu, odporučiť vína, ktoré by SAV využívala vo svojich zariadeniach a najmä pri rôznych svojich aktivitách s cieľom podporiť propagáciu slovenských vín vynikajúcej kvality.
Trofeje Víno SAV sa udeľujú ako osobitný prejav uznania vedeckej komunity kvalitným produktom v SR v snahe popularizovať a propagovať SAV, ako aj zásadne podporiť kvalitnú domácu produkciu, s osobitným ocenením jej inovatívnosti a prihliadnutím na regionálny rozvoj SR.
01
august
2024

AWC Vienna 2024

AWC Vienna je pre našich vinárov najúspešnejšou zahraničnou súťažou. V minulom roku získali slovenské vína

Dozážny likér

Dozážny prípadne aj expedičný likér sa používa na konečné dotvorenie štýlu šumivého vína. Jeho zloženie je často stráženým tajomstvom, pretože tento záverečný krok je veľmi dôležitý a dokáže výrazne zmeniť výsledný prejav šumivého vína.

Prídavok dozážneho likéru sa dokázateľne používa od roku 1836 a je pripisovaný farmaceutovi menom Jean Baptiste François 

Dozážny likér sa pridáva do šumivého vína po degoržovaní. Ako dôvod sa uvádza doplnenie objemu fľaše a nastavenie úrovne „zvyškového*“ cukru podľa požadovanej kategórie(Brut, Extra dry, atď). Životne dôležitý je prídavok oxidu siričitého do degoržovaného vína, pretože po sekundárnej fermentácii je veľmi citlivé na oxidáciu. O ovplyvnení celkového prejavu šumivého vína sa až tak často nehovorí, no správna skladba dozážneho likéru dokáže divy.

Dozážny likér je zmesou vína, cukru, niekedy aj destilátu a rozpusteného oxidu siričitého, ale nemusí obsahovať všetky zložky. Z uvedených premenných je možné vytvoriť nekonečný počet kombinácií. Víno môže byť mladé aj staré niekoľko rokov predýchané v starom dreve, prípadne v novom sude s výrazným vanilkovým prejavom bariku, víno môže byť mdlé na utlmenie ostrej kyseliny, ale môže byť aj výrazne kyslé na umocnenie sviežosti, v jeho skladbe kyselín môže prevládať kyselina mliečna, jablčná, vínna, obsah cukru môže byť rovný nule, ale takisto môže do vína vniesť aj rádovo 100 gramov cukru, môže obsahovať destilát, ale aj nemusí a ak áno, môže to byť nový destilát, ale aj niekoľkoročné brandy, atď.

Aj v prípade vína Zero dosage (žiadny prídavok) sa používa dozážny likér, neobsahuje však žiadny cukor. Najčastejšie obsahuje iba víno s oxidom siričitým. Teoreticky je možné na doplnenie použiť aj šumivé víno z inej, práve degoržovanej fľaše, takéto víno je však na okamžitú spotrebu.**

Víno na dozážny likér musí byť stabilné a prefiltrované cez sterilné dosky
.
--------------------------------------------------------------------------

* V skutočnosti nejde o zvyškový cukor, pretože nejde o prirodzený zvyšok po dokvasení, ale o pridaný (najčastejšie  trstinový) cukor

** Niekoľkokrát som mal možnosť vychutnať si práve degoržované víno bez prídavku čohokoľvek a priznávam, že takto mi chutí najviac.