MÁTE 18 ALEBO VIAC ROKOV?

Stránka sú určené iba pre návštevníkov starších ako 18 rokov.
Prosíme potvrďte svoj vek.
  
Ľutujeme, ale pokiaľ nemáte 18 rokov, nemáte prístup na našu stránku
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
Informácie o súboroch cookie.

postup31postup32postup33

Dovážate šumivé víno alebo liehoviny?

Modul EMCS eColKo je tu pre Vás, uľahčí Vám tvorbu daňových hlásení a komunikáciu s Finančnou správou SR pre tovary podliehajúce spotrebným daniam (lieh a alkoholické nápoje, tabak a tabakové výrobky, energia a energetické výrobky). 

Pre vinárske výrobky, je v evidencii k dispozícii sekcia, ktorá obsahuje časti ako kategória vína, vinohradnícka zóna, tretia krajina pôvodu a operácie s vinárskym výrobkom.

Hlásenie je možné editovať priamo, alebo vytvoriť importom z ERP ekonomických systémov, alebo z evidencie Daňového skladu - modul eColKo.


Obrázok 

01
november
2023

Víno roka - VínkoPRO 2024

VinkoPRO 2024 je rebríček vín, ktoré sa zúčastnia najmenej 3 súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v súťažnej sezóne 2023/2024.
PREDBEŽNÉ VÝSLEDKY, posledná aktualizácia 23.5.2024
27
jún
2024

Víno SAV 2024

Víno Slovenskej akadémie vied (SAV) je súťaž vín vyrobených v Slovenskej republike z hrozna pochádzajúceho zo Slovenskej republiky, ktoré hodnotia vynikajúci slovenskí vedci - členovia Učenej spoločnosti SAV (ďalej len UčS SAV) pri odbornej garancii popredných slovenských hodnotiteľov. Zámerom súťaže je neformálnym spôsobom, na základe anonymného výberu, odporučiť vína, ktoré by SAV využívala vo svojich zariadeniach a najmä pri rôznych svojich aktivitách s cieľom podporiť propagáciu slovenských vín vynikajúcej kvality.
Trofeje Víno SAV sa udeľujú ako osobitný prejav uznania vedeckej komunity kvalitným produktom v SR v snahe popularizovať a propagovať SAV, ako aj zásadne podporiť kvalitnú domácu produkciu, s osobitným ocenením jej inovatívnosti a prihliadnutím na regionálny rozvoj SR.
01
august
2024

AWC Vienna 2024

AWC Vienna je pre našich vinárov najúspešnejšou zahraničnou súťažou. V minulom roku získali slovenské vína

Hydrodol.

Hydrodol.

Ak ste sa v priebehu posledného polroka zúčastnili niektorej vinárskej akcie, napríklad Dňa otvorených pivníc, pravdepodobne už máte za sebou prvú skúsenosť s prípravkom Hydrodol. Je to výživový doplnok, ktorý pomáha zmieňovať ťažkosti spojené s konzumáciou alkoholu, ako je známa ranná nevoľnosť. Mechanizmus účinku a ďalšie podrobnosti vysvetľuje stať v knihe o víne od autorov Miloša Mikuša a Petra Pružinca.




Metabolizmus alkoholu a dôsledky jeho konzumácie

Alkoholizmus sa javí byť spojený so zvýšenou mierou následkov po konzumácii alkoholu a má vzťah ku genetickej náchylnosti a môže byť spätý aj so zvýšenou akumuláciou acetaldehydu(metabolický produkt oxidácie etanolu) . To je v protiklade so všeobecne prijímaným názorom, že ťažkosti po konzumácii alkoholu by mohli regulovať rozvoj alkoholizmu, lebo toto tvrdenie nemá oporu v nijakých dostupných epidemiologicko - klinických zisteniach.

To znamená, že rozvoj alkoholizmu alebo závislosť od alkoholu sú procesy nezávislé od rozsahu a intenzity symptómov spojených s konzumáciou alkoholu.

Slovenčina na stav, v ktorom sa postihnutý ocitne ráno, napriek početnému zastúpeniu pijanov v populácii, nemá výraz. Stredoslováci vraj majú krajové – pľúšť – ale celoslovensky sa to nepočíta. V češtine existuje jediný – kocovina. Fíni majú údajne až sedem výrazov – kvalitatívne odlišných.

Stav po požití alkoholu (u mnohých osôb aj striedmom) sprevádzajú symptómy, ktoré sú výsledkom akumulácie viacerých metabolitov a taktiež zmien kofaktorov oxidačno-redukčných procesov, s následnými zmenami hladín celkového metabolizmu. Tieto symptómy zvyčajne pozostávajú z bolestí hlavy, kognitívnych porúch(poruchy rozpoznávania) (66 %), pocitu celkovej nevoľnosti (60 %), gastritídy(žalúdočné ťažkosti) (40 %), hnačky (36 %), straty chuti do jedla (21 %), tremoru(triaška) (20 %) a nauzei(nutkanie na zvracanie) (9 %). Pozorované symptómy dosahujú svoj vrchol po 14 až 16 hodinách.

Epidemiologické dôkazy jasne ukazujú, že ide o vážny problém v spoločnosti. V americkej štúdii až 25 % študentov potvrdilo, že mali tieto problémy aspoň raz počas posledného týždňa, pričom 29 % z nich vynechalo z tohto dôvodu vyučovací proces. Problémy sprevádzané absenciou v práci majú na druhý deň častejšie tí, čo konzumujú málo, prípadne stredne veľa v porovnaní so silnými, vycvičenými pijanmi. Hoci sa pomerne veľa investuje do boja s alkoholizmom, u silne závislých mierne popíjanie spolu s jeho následkami predstavuje výrazne väčšiu ekonomickú stratu spôsobenú najmä absenterizmom, nehodami a zlými pracovnými výkonmi.

Napríklad vo Fínsku, ktoré má porovnateľnú populáciu so Slovenskom, dôjde k strate 1 milióna pracovných dní z dôvodu nevoľnosti nasledujúci deň. Prohibícia a ani iné kampane snažiace sa zmierniť túto situáciu neboli účinné. Rozvoj alkoholizmu a závislosti od alkoholu, ako aj zdravotné následky vznikajúce ako dôsledok prílišnej konzumácie alkoholu sú komplexným výsledkom vyplývajúcim zo sociálnych, osobnostných, ako aj genetických faktorov.

Dnes existujú jednoznačné dôkazy, že genetická variabilita má podstatný vplyv na individuálne riziko rozvoja alkoholizmu u daného jedinca. Je zaujímavé, že poruchy osobnosti a problémy s alkoholom korelujú preukazne u tých jedincov, čo trpia vážnejšími dôsledkami po pití, a nie u tých, čo následkami vo veľkom rozsahu netrpia (sviniari!).

Žalúdok je prvým miestom, kde sa začína jeho metabolizmus. Tu sa štiepi zhruba 10 – 15 % alkoholu enzýmom alkoholdehydrogenázou, ktorého prítomnosť a aktivita je nízka, resp. nulová pri niektorých etnických skupinách, napr. u Japoncov. Tí sa chudáci opijú po jednom-dvoch pohárikoch. Po absorpcii do krvi sa alkohol metabolizuje v pečeni. Činnosťou pečeňovej alkoholdehydrogenázy vzniká acetaldehyd a redukovaná forma NAD (NADH).

Nadbytok NADH zasahuje do mnohých enzymatických pochodov v bunkách, ovplyvňujúc tak metabolizmus sacharidov, proteínov, mastných kyselín, ako aj celkovú homeostázu organizmu, imunitnú odpoveď či uvoľňovanie hormónov. Akumulácia acetaldehydu taktiež vyúsťuje do série toxických nežiaducich účinkov ovplyvňujúcich také pochody, ako je proteosyntéza, opravy DNA, metabolizmus glukózy či oxidačno-redukčné reakcie. Metabolizmus alkoholu zjavne ovplyvňuje aj geneticky podmienená hladina enzýmu aldehyddehydrogenázy, degradujúceho vznikajúci acetaldehyd. Taktiež dochádza k akumulácii acetátu, ktorý môže mať vplyv na krvný tlak. Mnohé z vyššie uvedených reakcií uvoľňujú vodíkové ióny, čo vedie k zvýšenej acidóze.

Snaha o odstránenie nepríjemných následkov konzumácie alkoholu sa zameriava jednak na zlepšenie narušenej metabolickej rovnováhy v tele, ako aj na viazanie nahromadených toxínov. V prvom prípade užitie jednoduchých cukrov (fruktóza a glukóza) zlepšilo reakčný čas a došlo taktiež k poklesu voľných mastných kyselín a ketónov . Ako sľubné sa ukázalo použitie látok viažucich toxíny, ako je aktívne uhlie, karbonáty a vulkanická pôda. Uvedené látky sa však musia použiť pred alebo počas trávenia alkoholu, lebo nie sú schopné ovplyvniť už vzniknuté problémy. Na to si však málokto počas veselého popíjania spomenie, a keby aj – s čiernou hubou by vyzeral podozrivý. Na trhu v Európe a najmä v Japonsku existuje aj niekoľko produktov obsahujúcich extrakty z rastlín. Ich zloženie i účinky sú rôzne a väčšinou nespoľahlivé.

Prirodzenou cestou sa vybrali výskumní pracovníci z Richmondu v Austrálii. Po zvážení hlavných zmien v tele, ku ktorým dochádza počas a po konzumácii alkoholu, navrhli produkt, ktorého úlohou je kompenzovanie zmien v metabolizme sacharidov, aminokyselín a acidobázických zložiek. Produkt pôvodne nazývaný AlcodolTM sa z etických dôvodov premenoval na HydrodolTM.

Hydrodol obsahuje glukózu, fruktózu, 16 aminokyselín, 6 vitamínov, 2 minerály a antioxidant a podáva sa vo forme kapsúl. Zloženie zabezpečuje pufrovanie(tlmenie) negatívne pôsobiacich metabolitov pri odbúravaní alkoholu.

Pilotná štúdia ukázala, že až 38,5 % jedincov zaznamenalo po požití Hydrodolu redukciu symptómov spojených s konzumáciou alkoholu. Tieto výsledky taktiež ukázali, že Hydrodol je účinný pri užívaný počas konzumácie, alebo aj po nej. Dávka sa ukázala byť závislá od množstva skonzumovaného alkoholu. V ďalšej placebom kontrolovanej zaslepenej cross-over štúdii sa zistilo, že tento produkt je schopný potlačiť výskyt 54 % symptómov už po 45 minútach a 83 % z nich po 90 minútach, aj keď sa 4 kapsule požili nasledujúce ráno po konzumácii alkoholu. V placebo skupine nastalo iba 5-percentné zlepšenie.

Užitie Hydrodolu sa uprednostňuje už počas konzumácie (4 kapsule) a v prípade vážnych porušení životosprávy možno užiť ďalšie 4 kapsule opäť ráno. Užitie Hydrodolu nezrýchli odbúranie požitého alkoholu, nezníži jeho aktuálnu hladinu v obehu a nezvýši psychickú koncentráciu. Pomôže však tomu, kto si každé (i občasné a mierne) pitie ráno „odpyká“. Nemusí sa učiť po fínsky. Takže záverom k tomuto odseku musíme zvolať spolu so starým mudrcom: alkohol problémy nevyrieši! a dodať s ľudovou múdrosťou, ale ani minerálka!

Z knihy: O víne, M. Mikuš, P. Pružinec, 2007, Bonus CCS, Bratislava

pozn.: text kurzívou v zátvorkách je redakčná úprava