MÁTE 18 ALEBO VIAC ROKOV?

Stránka sú určené iba pre návštevníkov starších ako 18 rokov.
Prosíme potvrďte svoj vek.
  
Ľutujeme, ale pokiaľ nemáte 18 rokov, nemáte prístup na našu stránku
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
Informácie o súboroch cookie.

postup31postup32postup33

Dovážate šumivé víno alebo liehoviny?

Modul EMCS eColKo je tu pre Vás, uľahčí Vám tvorbu daňových hlásení a komunikáciu s Finančnou správou SR pre tovary podliehajúce spotrebným daniam (lieh a alkoholické nápoje, tabak a tabakové výrobky, energia a energetické výrobky). 

Pre vinárske výrobky, je v evidencii k dispozícii sekcia, ktorá obsahuje časti ako kategória vína, vinohradnícka zóna, tretia krajina pôvodu a operácie s vinárskym výrobkom.

Hlásenie je možné editovať priamo, alebo vytvoriť importom z ERP ekonomických systémov, alebo z evidencie Daňového skladu - modul eColKo.


Obrázok 

01
november
2023

Víno roka - VínkoPRO 2024

VinkoPRO 2024 je rebríček vín, ktoré sa zúčastnia najmenej 3 súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v súťažnej sezóne 2023/2024.
PREDBEŽNÉ VÝSLEDKY, posledná aktualizácia 12.4.2024
18
apríl
2024

VÍNO SPU 2024

Vážení priatelia a milovníci vína,
dňa 18.4.2024 sa uskutoční odborná degustácia a dňa 22.05.2024 verejná prehliadka 15. ročníka celoslovenskej súťažnej výstavy vín „VÍNO SPU 2024“. Srdečne vás pozývame na účasť v súťaži, ako aj na verejnej ochutnávke súťažných vín.
Naše motto: „Na Slovensku sa organizuje mnoho súťaží vín, ale táto jediná sa koná na vinohradnícko – vinárskej, AKADEMICKEJ pôde“.
23
apríl
2024

Gustus Juvenilis 2024

Nominačná súťaž do Národného salóna vín, špecializujúca sa na degustátorov mladších ako 35 rokov.
24
apríl
2024

Agrovíno 2024

XXXVI. VÝSTAVA VÍN je určená pre všetky vína, ktoré môžu súťažiť v jednotlivých kategóriách určených štatútom, bez ohľadu na ich geografický pôvod. Súťaž AGROVÍNO je nominačnou súťaźou pre Národný salón vín, konanou pod záštitou Zväzu vinohradníkov a vinárov SR.
26
apríl
2024

Výstava vín Vínne trhy Pezinok 2024

Združenie pezinských vinohradníkov a vinárov si Vás dovoľuje pozvať
do Krušičovej kúrie,
Radničné nám. č.9
na 27. ročník verejnej ochutnávky - výstavy vín Vínne trhy Pezinok 2024.
Domov > Články > Zo sveta > 

Blend Masters

Blend Masters

Samotné mesto Bordeaux je akoby symbolom protikladov. Na jednej strane výkrik nie len architektonickej, ale aj marketingovej moderny akým je nepochybne La Cité du Vin a na strane druhej historické priestory La Grande Maison Bernard Magrez Práve tu sa bude konať 1. ročník netradičnej súťaže nazvanej Blend Masters, s podtitulom Bordeaux 2050 .

V polovici apríla sa stretnú piati assembleri a každý z nich bude musieť vytvoriť assambláž. Zo starostlivo vybraných vín sa pokúsia namiešať, tak ako je v Bordeaux tradíciou, to najlepšie víno, ktoré by malo zodpovedať predstave budúceho vývoja štýlu vína Bordeaux 2050.
Toto podujatie má podobu večera, počas ktorého vybraní odborníci vína nie len vytvoria, ale tie budú podrobené hodnoteniu odbornej poroty zloženej z odborníkov z radov enológov, someliérov a novinárov. Každé hodnotenie bude pozostávať zo slovného opisu, ktoré bude analyzované pomocou AI "Tastee"od WineSpace a následne Tastee vytvorí organoleptický profil vína. Víno ktoré za najlepšie  vyhlási porota sa stane víťazom súťaže.
Nový formát, ktorý predvedie umenie assambláže si vyžaduje skutočné know-how a je súčasťou histórie a identity vína, najmä tých z Bordeaux. Umelci sú zvyknutí pracovať mimo dohľadu verejnosti v intímnom prítmí barikových pivníc s vínami ktoré dôverne poznajú a s ktorými sa toľkokrát maznali.
Blend Masteri budú musieť predviesť svoje know-how za bieleho dňa. Pre 5 kandidátov predstavuje táto súťaž jedinečný zážitok. Nebudú mať žiadne informácie o vínach ktoré budú používať. Je len na nich, aby využili svoj jemnocit a ponúkli svoju osobnú víziu vína vytvoreného podľa zadania súťaže. Všetko v časovom limite, nezvyčajne krátkom pre tento typ práce. Svet vína podlieha veľkým zmenám: globálne otepľovanie, zmeny v spotrebiteľských návykoch, očakávaniach spotrebiteľov, k tomu nepredvídateľné zmeny, v oblasti Bordeaux aj nové odrody, to všetko si vyžaduje zamyslenie sa nad vývojom(alebo kryštálovú guľu).

blend_masters_03

Viac ako len súťaž, Blend Masters je poskytuje priestor na skúmanie nových spôsobov robenia vecí a myslieť mimo rámca. Čas na výmeny názorov a diskusií spestrí večer, najmä počas prezentácie výsledkov. Assambleri aj členovia  poroty budú pozvaní, aby vysvetlili svoj prístup a ich pocity.
Hlavnými postavami 1. ročníka zameraného na Bordeaux sú vinári odkojení vodou Girondy a nakoniec je to celkom prirodzené, veď  Bordeaux je krajinou assambláží par excellence.
Téma „Bordeaux 2050“ vychádza z témy výskumných prác vedeckého vinohradníckeho centra Bernarda Magreza, predovšetkým z diplomovej práce „La Tour Notebook 2050”. Táto práca sa začala v roku 2022 a jej cieľom je predvídať vplyv globálneho otepľovania na vína a navrhnúť, aké by mohli byť odrody viniča v Bordeaux roku 2050.
Jeho základom je unikátny pokusný pozemok v Bordeaux, vysadený 84 odrodami viniča, kde je umelo simulované globálne otepľovanie. Julien Viaud, enológ spojený s laboratóriom Rolland & Associés, bol vybraný ako garant tohto kola súťaže. Bude predsedať degustačnej porote a prinesie svoje skúsenosti a jeho víziu assambláže. Nakoniec bude tento večer príležitosťou pre všetkých prítomných ochutnať rôzne vína pochádzajúce z tejto výskumnej práce a vyjadriť svoj pohľad na budúcnosť identity vín z Bordeaux.
****
Bernard Magrez Grands Vignobles vlastní 4 vinice Grands Crus classé v Bordeaux: Château Pape Clément v Pessacu, Château Fombrauge v Saint Emilion, Château La Tour Carnet v Médocu a Clos Haut Peyraguey v Sauternes. Bernard Magrez vlastní aj 42 viníc vo Francúzsku a v ďalších 8 krajinách sveta. Od roku 2013 sa výrazne angažuje vo výskume a vývoji, najmä v oblasti ochrany životného prostredia, ochranou viníc pred mrazmi, ochranou pred krupobitím, je priekopníkom vo využití dronou a robotiky. Maison Bernard Magrez spustil v januári 2020 prvý start-up inkubátor venovaný vínu a vínnej turistike.

Pri organizácii podujatia Blend masters spojili sily Bernard Magrez, Concours Mondial de Bruxelles a Winespace.