Jesť a piť po španielsky
Vo viedenskom Danube City usporiadala španielska ambasáda v spolupráci s ICEX a FWS prezentáciu španielskych delikates pod názvom Eat & Drink Spain. Dejiskom prezentácie spojenej s ochutnávkou bol najvyšší viedenský mrakodrap DC Tower 1. Vyhnem sa bližšiemu popisu fantastických delikates ako je Jamon, Chorizo, rôzne druhy salám, klobás či syrov. No ako italofil, musím uznať, že napr. taký Jamon(sušená šunka), s prehľadom predčil známe talianske Prosciutto.
Poďme k vínu. Španieli pripravili prehliadku pestrej škály vín, v ktorej boli zastúpené tie najzaujímavejšie vinohradnícke oblasti. Nemohla chýbať u nás azda najznámejšia červená španielska oblasť, Rioja, ale ani Ribera del Duero, Castilia y León, mňa osobne potešila Cava a Rueda, ale nechýbali ani ďalšie z ktorých narýchlo spomeniem Penedes alebo Jumiliu.
Zamieril som k stolíku Rueda, ktorá leží severozápadne od Madridu v pomerne vysokej nadmorskej výške. Spomínam si na veľmi pekné, prekvapivo svieže biele vína, ako Verdejo a Sauvignon blanc. Pri stolíku Gil Family estates mali celú škálu vín, ale z Ruedy iba Verdejo, príjemne svieže s typicky španielskym, trošku výraznejším pohladením dreva. Počas mojej cesty v Ruede som mal možnosť navštíviť vinicu ktorá mala viac ako 160 rokov a taktiež ochutnať víno, ktoré sa v nej urodilo. Vzrušujúci zážitok.
Keď sme pri krásnych vínach, vrátim sa do Rioji od Viňa Olabarri. Paloma Jiménez vyslovovala názov vinárstva s takým sexi zavrčaním na konci, niečo ako Olavarrrrrí. Boli to skôr vína klasického Rioja štýlu, pre zmenu celý rad vín, od Crianza, až po Gran reserva (v pamäti utkvela reserva 2016 a gran reserva 2015), ale prekvapením bola minilínia dvoch vín Bikandi Bio Crianza a hlavne dokonalá Bikandi Reserva 2009. Paloma mala kópiu nemeckého časopisu WeinWirtschaft, v teste ktorého, sa práve reserva 2016 stala najlepším vínom z oblasti Rioja. Pekné víno, pomerne ovocné, ale nemôžem si pomôcť, Gran reserva 2015 bola predsa len štruktúrovanejšia a elegantnejšia.
Zaujímavá bola línia vín z Bodegas Castano z DO Yecla. Všetky vína postavené na odrode Monastrel v spojení s Cabernet Sauvignon Merlot, Syrah, Garnacha a všetky veľmi pekné. Typicky alkoholické, s výraznou ovocnosťou. Mojím tipom v tomto prípade je Casa Cisca, čistý Monastrel vyzrievaný v bariku, technicky ide o crianzu.
Prakticky to isté sa dá povedať aj o jednom z dobre ukrývaných tajomstiev, o apelácii Ribera del Duero v podaní vinárstva Dominio Basconcillos. Vraj sú to vína, ktoré sa ponášajú na Bordeaux. Pri troche predstavivosti sa s tým do istej miery dá súhlasiť, v každom prípade ide o štrukturálne veľmi pevné a elegantné vína, ktoré neviem či môžu konkurovať vínam z Bordeaux, rozhodne sa však nestratia pri Rioje.
Úplne na záver som sa ešte poobšmietal okolo stolíkov s Jamonom, Chorizom, syrmi, olivami... Ak by niekto vedel, kde sa tu dá zohnať úžasný ovčí syr od Quedos de Hualdo, pošlite mi prosím kontakt. Ak sa niekedy v budúcnosti ešte dostanem do oblasti Toleda, určite sa k nim vyberiem.
Organizátorom sa podaril vytvoriť, ak si dobre spomínam, asi najlepšiu kolekciu španielskych vín. Nebolo tam jediné slabé miesto, celková úroveň bola veľmi vysoká. Zatiaľ mám odloženú fľašu Tridente Tempranillo, ktorej sa niekedy budem venovať podrobnejšie.
Šumivé víno a kvasinky.
Šumivé víno vzniká sekundárnou fermentáciou základného vína. Tak ako je dôležité zvoliť vhodné základné víno, rovnako je dôležité zvoliť správny druh kvasiniek. Veľké svetové spoločnosti, pre ktoré je šumivé víno hlavným najdôležitejším produktom venujú mimoriadnu pozornosť výberu kvasiniek a náležite sa o ne starajú počas celého procesu premeny tichého vína na víno šumivé. Pozrime sa ako to robia u výrobcu najlepšej španielskej cavy, v spoločnosti Segura Viudas.