Prosecco LE COLTURE
Snáď sa nenájde nikto kto by Prosecco ešte neochutnal či o ňom aspoň nepočul. Keď poviem Prosecco myslím tým to skutočné, nie tie čapované žbrndy nejasného pôvodu podvodne označované ako Prosecco. Dokonca tým nemyslím ani lacné Treviso DOC, aj keď to už podmienky na označenie spĺňa. Pod skutočným Proseccom rozumiem vína z oblasti Conegliano - Valdobbiadene od niektorého z renomovaných vinárov, ako je napr. Le Colture.
Viem, že nie je jednoduché sa orientovať v jednotlivých apelačných označeniach. Niekoľko čísiel by mohlo pomôcť.
Prosecco DOC dosahuje produkciu neuveriteľných vyše 627 miliónov(!) fliaš. Patrí sem Prosecco Treviso DOC a Prosecco Tarvisio DOC. Jedná sa o najjednoduchší druh Prosecca, prakticky výhradne v kategórii extra Dry a Dry, čo pomáha subtílnej štruktúre vína. Osobne tieto vína nevyhľadávam.
Le Colture je jedným z vinárstiev, ktoré majú to šťastie vlastniť vinicu v Cartizze. Dokonca vinárstvo sa nachádza v najprestížnejšej zóne, presnejšie na vrchole pentagramu, v obci Santo Stefano di Valdobbiadene.
Na vrchole pentagramu je obec Santo Stefano di Valdobbiadene. Presne tam má sídlo vinárstvo Le Colture. Veronica a Alberto pre nás pripravili degustáciu celej škály Prosecca z ich produkcie. Degustácii predchádzala prehliadka vinárstva, ale ak ste už videli pretlakové tanky, tak okrem zopár robotických vychytávok nebolo na čo pozerať. O to zaujímabejšia bola samotná degustácia.
Je to veľmi pekné a aj úspešné víno, ročne ho predajú asi 100.000 fliaš. Pochádza z juhozápadnej časti, viac smerom na Conegliano, vinice rastú na aluviálnych, ílových a konglomerovaných pôdach. To víno dodáva ľahkú slanosť a čistotu.
Ročník 2022 bol teplý, víno je skôr ready to drink. Naozaj maličké jemné bublinky, takmer neviditeľné, svetlá zelená farba.
Prvý nos, jablko hruška, ale aj pečivo, mineralita - salinita, byliny.V ústach hodne svieže, pokiaľ je studené, neprejavuje sa tak textúra tak ako v prvý večer, keď na mňa pôsobilo ako víno s výraznou textúrou a aj prejavu ovocnosti prospeje ak víno nie je podchladené.
Veľmi jemné perlenie, sladšia krémová textúra, žlté ovocie marhuľa, citrusová acidita, tiež ľahká mineralita. Neviem čo viac dodať. Je to typické, veľmi príjemné Prosecco, plné ovocnosti, možno bylín, živá kyselina vyvažuje cukor. Niekde na pozadí je aj jemná kvasinková nota.
V poradí tretím vínom je kategória, ktorá sa objavila iba pomerne nedávno, ale je to kategória, ktorú uprednostňujem asi zo všetkého najviac. Tou kategóriou je Rive.
Pôvodne bol na zozname iba ročník 2022, ale Veronica otvorila aj iné ročníky, čo mi umožnilo urobiť si lepší prehľad a hľadať spoločného menovateľa.
Hrozno na Gerardo sa rodí vo vinici v Santo Stefan, ktorá má 0,5 ha, podložie tvoria dolomity, veľa aktívneho vápnika, vek vinice, pozoruhodných 70 rokov.
Od zavedenia legislatívy pre Rive v roku 2009, Le Colturte vyrobili svoje prvé Gerardo v ročníku 2014.
Víno je v kategórii Brut s obsahom cukru 7 gramov,
Senzoricky je krásne svieže, kyselkavé vo vôni, minerálne, suché, bylinné minerálne v chuti, elegantné s dôrazom na mineralitu, objavujem aj pozoruhodné biele kvety, agát, chvíľami až strelný prach.
Po ohriati sa zvýrazňuje agátová vôňa.
V chuti svieže, mandarínková kôra, agátový kvet, krásna acidita, suché, šťavnaté.
Víno má s predchádzajúcim identickú štruktúru, pôsobí elegantne, rozvinutejšie. Celkovo ukazuje ako môže vyzrievanie prospieť aj vínu o ktorom sa to nepredpokladá.
Ďalšie víno na programe bolo Incalmo, ročníka 2021. Patrí do kategórie col fondo, čo nie je nič iné ako víno so sedimentom vo fľaši. Povedzme, že tieto vína práve nevyhľadávam. Ochutnal som ich zopárkrát a vždy mi tam ten sediment vadil. Nie nadarmo to niektorí známi volajú voda z kaluže. Ak patríte k limpidistom, fľašu otvoríte opatrne a nalejete čistí víno z vrchu, je to fajn, len nesmiete byť posledný v rade. Torbidisti naopak, fľašu pretočia ešte pred otvorením. Veronica chytila fľašu, dobre rozvírila spodok a nalievala.
Je to col fondo, ale veľmi jemné, jemne cloudy, vôňa čistá, chuť taktiež. Vo vôni typická nota, methode rurale, čo je taká typická nota evokujúca jablko. Do poznámok som si zapísal: Móóóóóc lepšie ako som čakal. Incalmo od Le Colture je veľmi pekne urobené, nič na ňom nevyrušuje. Je to skôr víno s batonážou. Za vodu z kaluže sa musím ospravedlniť.
Prosecco DOC dosahuje produkciu neuveriteľných vyše 627 miliónov(!) fliaš. Patrí sem Prosecco Treviso DOC a Prosecco Tarvisio DOC. Jedná sa o najjednoduchší druh Prosecca, prakticky výhradne v kategórii extra Dry a Dry, čo pomáha subtílnej štruktúre vína. Osobne tieto vína nevyhľadávam.
Prosecco Conegliano - Valdobbiadene DOCG viac ako 100 milónov fliaš. Celá škála vín, Signifikantne vyššia kvalita, stále častejšie sa objavuje kategória Brut, najčastejšie sa však stretneme s kategóriou Extra Dry. Týmito vínami určite nepohrdnem, dávam prednosť kategórii Brut a ak je navyše na fľaši označenie Rive, je to prakticky stávka na istotu.
Prosecco superiore Cartizze, Valdobbiadene DOCG asi 1 milión fliaš. To predstavuje asi 0,1% produkcie. Cena vinice v zlatom pentagrame, ako prezývajú oblasť Cartizze dosahuje astronomické 2 milióny eur za hektár. Teda len v prípade ak niekto bude ochotný vinicu predať. Ak budete mať šťastie, narazíte na niektoré z mála Cartizze Brut, ale Cartizze je vďaka svojej štruktúre, vyššej vyzretosti veľmi pekné aj s vyššou dosážou, ktorú si asi ani nevšimnete.Le Colture je jedným z vinárstiev, ktoré majú to šťastie vlastniť vinicu v Cartizze. Dokonca vinárstvo sa nachádza v najprestížnejšej zóne, presnejšie na vrchole pentagramu, v obci Santo Stefano di Valdobbiadene.
Je to krásne miesto, dokonca aj počas daždivých dní, na ktoré som mal "šťastie" počas mojej návštevy Le Colture.
Naším hostiteľom bola pôvabná Veronica Ruggeri a jej sympatický brat Alberto, s ktorým sme si celkom sadli pokiaľ ide o preferovaný štýl Prosecca. Prvý večer, to bola iba taká predohra, pretože hodnotiť vína počas večere, nie je to pravé, orechové. Bola to však skvelá ukážka toho ako možno párovať šumivé víno k viacerým chodom. Len tak mimochodom, na porovnanie sme mali aj jediné tiché červené víno z produkcie Le Colture, Prime Gemme, čo bolo spojenie odrôd Cabernet Sauvignon a Cabernet franc podávali k mastnejšiemu bravčovému, čo bolo pekné spojenie, ale prekvapivé bolo ako dobre k tomu sadlo aj svieže Prosecco. Na šumivé vína som si však stihol urobiť názor, aj keď minimálne v jednom prípade som ho musel na druhý deň korigovať.
Druhý deň ráno stále popŕchalo a nás čakala prehliadka viníc v Cartizze. V pôvodnom pláne bola tour na elektrobikoch. Za iných okolností by to bol asi veľmi pekný spôsob spoznávania Cartizze, ale počas dažďa sa lepšie osvedčilo staršie, sparťansky strohé, pôvodne vojenské offroad IVECO . Urobili sme si okružnú jazdu po pentagrame, tvorenom piatimi obcami s občasnými zastávkami. Pravda je, že tých zástavok mohlo byť nekonečne veľa. Z každého jedného uhla pohľadu sa naskytovali dych berúce výhľady. Sem sa chcem určite ešte vrátiť. Predstavujem si fotky za pekného počasia, najlepšie pri západe slnka, ktoré pozláti a preteplí sviežu zeleň viníc. Zatiaľ mám len také zamračené, s dominantnou šeďou.
Veronica prikaždom víne uviedla veľa detailov o polohe, takže to bolo naozaj zaujímavé porovnanie.
Fagher Brut
Názov vína je inšpirovaný starším miestnym dialektom a znamená Buk lesný.Je to veľmi pekné a aj úspešné víno, ročne ho predajú asi 100.000 fliaš. Pochádza z juhozápadnej časti, viac smerom na Conegliano, vinice rastú na aluviálnych, ílových a konglomerovaných pôdach. To víno dodáva ľahkú slanosť a čistotu.
Ročník 2022 bol teplý, víno je skôr ready to drink. Naozaj maličké jemné bublinky, takmer neviditeľné, svetlá zelená farba.
Prvý nos, jablko hruška, ale aj pečivo, mineralita - salinita, byliny.V ústach hodne svieže, pokiaľ je studené, neprejavuje sa tak textúra tak ako v prvý večer, keď na mňa pôsobilo ako víno s výraznou textúrou a aj prejavu ovocnosti prospeje ak víno nie je podchladené.
Kým Fagher je víno v stále populárnejšom prevedení Brut, štandardne s dosážou 9g, v poradí druhá vzorka je tým najklasickejším predstaviteľom Prosecca, aké si viete predstaviť. Extra Dry ma úrovni 14 g dosážneho cukru. Teda aspoň za ostatných niekoľko dekád.
Pianere, extra Dry
Výraz "pianare" v tomto prípade znamená plochý vinohrad a je to aj meno vinohradu.Veľmi jemné perlenie, sladšia krémová textúra, žlté ovocie marhuľa, citrusová acidita, tiež ľahká mineralita. Neviem čo viac dodať. Je to typické, veľmi príjemné Prosecco, plné ovocnosti, možno bylín, živá kyselina vyvažuje cukor. Niekde na pozadí je aj jemná kvasinková nota.
V poradí tretím vínom je kategória, ktorá sa objavila iba pomerne nedávno, ale je to kategória, ktorú uprednostňujem asi zo všetkého najviac. Tou kategóriou je Rive.
Tretie víno v poradí bolo,
Hrozno na Gerardo sa rodí vo vinici v Santo Stefan, ktorá má 0,5 ha, podložie tvoria dolomity, veľa aktívneho vápnika, vek vinice, pozoruhodných 70 rokov.
Od zavedenia legislatívy pre Rive v roku 2009, Le Colturte vyrobili svoje prvé Gerardo v ročníku 2014.
Víno je v kategórii Brut s obsahom cukru 7 gramov,
Senzoricky je krásne svieže, kyselkavé vo vôni, minerálne, suché, bylinné minerálne v chuti, elegantné s dôrazom na mineralitu, objavujem aj pozoruhodné biele kvety, agát, chvíľami až strelný prach.
Po ohriati sa zvýrazňuje agátová vôňa.
Víno ležalo v autokláve na kaloch 3 mesiace a ďalšie 3 mesiace vo fľaši.
Gerardo 2021
Krásne voňavé, rozvinuté, minerálne, kvetinkové, ovocné. Opäť dôraz na mineralitu.V chuti svieže, mandarínková kôra, agátový kvet, krásna acidita, suché, šťavnaté.
Víno má s predchádzajúcim identickú štruktúru, pôsobí elegantne, rozvinutejšie. Celkovo ukazuje ako môže vyzrievanie prospieť aj vínu o ktorom sa to nepredpokladá.
Ročník 2020 už nemali k dispozícii ani v Le Colture. ale našla sa ešte jedna devätnástka.
Gerardo 2019
Nazretá vôňa, terciálne arómy smerom k praženým tónom, v ústach je celkovo teplejšie, aj senzoricky aj fyzicky, s výrazným rozvojom terciálnych aróm, menej výrazná štruktúra, vyzrievací potenciál už nie je veľký. Celkovo je však veľmi príjemné, mne sa osobne páčili tie pražené tóny.
Incalmo 21
Ďalšie víno na programe bolo Incalmo, ročníka 2021. Patrí do kategórie col fondo, čo nie je nič iné ako víno so sedimentom vo fľaši. Povedzme, že tieto vína práve nevyhľadávam. Ochutnal som ich zopárkrát a vždy mi tam ten sediment vadil. Nie nadarmo to niektorí známi volajú voda z kaluže. Ak patríte k limpidistom, fľašu otvoríte opatrne a nalejete čistí víno z vrchu, je to fajn, len nesmiete byť posledný v rade. Torbidisti naopak, fľašu pretočia ešte pred otvorením. Veronica chytila fľašu, dobre rozvírila spodok a nalievala.
Je to col fondo, ale veľmi jemné, jemne cloudy, vôňa čistá, chuť taktiež. Vo vôni typická nota, methode rurale, čo je taká typická nota evokujúca jablko. Do poznámok som si zapísal: Móóóóóc lepšie ako som čakal. Incalmo od Le Colture je veľmi pekne urobené, nič na ňom nevyrušuje. Je to skôr víno s batonážou. Za vodu z kaluže sa musím ospravedlniť.
Povestnou čerešničkou na torte bolo slávne Cartizze. Od roku 1969 je to jedno z prvých DOCG.
CARTIZZE NV, Dry
Veľmi príjemná jemná vôňa , podľa Veronicy nájdete arómy ako mandľa, vanilka sušený ananás. Pre mňa skôr kvetinkové, v každom prípade elegantné, citrusové, kandizované cedro(druh citrusu z Kalábrie), v chuti svieže, harmonické pekná vyzretosť. Zaujímavé je že vyšší cukor vôbec necítiť, dokonca ani keď o ňom viem. Aspoň nie pri tejto teplote aj keď víno vyskočilo až do kategórie Dry s obsahom cukru 23 gramov.Na víne je proste cítiť, že je akoby z teplejšej oblasti, jeho charakter je viac posunutý smerom k žltej ovocnosti, je aj extraktívnejšie, plnšie.
Prosecco rosé
Úplný záver degustácie patril pomerne čerstvej novinke v portfóliu oblasti a bolo ňou Rosé. Presnejšie Prosecco rosé, z nižšej klasifikácie DOC.Som pomerne dosť konzervatívny a keď som pred pár rokmi prvýkrát počul o ružovom rosé, bol som skeptický. Musím však uznať, že Taliani to robia vynikajúco. Prosecco rosé je svieže, s dôrazom na ovocnosť, čisotu a Prosecco Rosé od Le Colture bolo presne také. Aj keď to po Cartizze vôbec nemalo jednoduché, nestratilo sa.
Ešte nasledoval jeden, ako Taliani radi vravia "malý obed" na ktorom nie je malé absolútne nič, zopakovali sme si niektoré vína, predovšetkým Cartizze. A keďže každej rozprávke je raz koniec, s Veronicou a Albertom sme sa museli rozlúčiť.