VinkoPRO 2023 je rebríček vín, ktoré sa zúčastnia najmenej 3 súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v súťažnej sezóne 2022/2023.
Bricco Ambrogio 2016, Barolo DOCG, Azienda Olivero Mario
Počas prezentácie vín z oblasti Barolo & Barbaresco fantastického ročníka 2016 v NYC som sa zoznámil s jedným z piemontských vinárov, s Lorenzom Olivero. Lorenzo prezentoval dve vína, na nič sa nehral a vlastne ani nemusel. Jeho vína rozprávali za neho. Jedno z nich som si dokonca cez pol planéty priviezol naspäť domov. Bolo ním single vineyard víno, ktoré v Barole označujú ako MGA, konkrétne víno z vinice Bricco Ambrogio.
TVi
Lorenzovo víno ma dokázalo zaujať aj medzi 150 ďalšími vínami. V tej chvíli som pochopiteľne nevedel či je to viac zásluha Lorenza alebo vinice. Neskôr, počas hodnotenia World’s Best Palates, išla po sebe štvorica vín, ktoré sa napriek zjavne inému nazeraniu na víno jednotlivých členov komisie, páčila azda všetkým. Neskôr po skončení degustácie som sa išiel pozrieť čo za vína to boli. Rôzni vinári, ale jedno mali spoločné, vinicu Bricco Ambrogio. Víno ktoré som dostal od Lorenza, medzi nimi nechýbalo.
Po návrate domov som sa spojil s Lorenzom a dohodli sme sa, že zorganizuje návštevu vo vinici a prechutnáme vína a navštívime aj ostatné vinárstva dorábajúce víno z Bricco Ambrogio. Ako to dopadlo asi netreba vysvetľovať. V každom prípade fľaša, ktorú mi Lorenzo venoval bola pripravená na ochutnanie.
Bricco Ambrogio 2016, Barolo DOCG, Olivero Mario
Zátka vína je celokorok najvyššej triedy, vhodný na ležanie v archíve.
FARBA: Farba vína je menej ako stredne intenzívna, niečo medzi tmavým pinotom a svetlou frankovkou. Odtieň granátového jablka s rubínom a ľahkou tehlou na okraji.
VÔŇA: Vôňa prezrádza mladý vek a komplexnosť vína zároveň. Prvý nos je plný tmavého bobuľového ovocia snúbiaceho sa s nenápadne vystupujúcimi ušľachtilými empyreumatikami. V druhom nose sa elegantné drevo prezentuje celkom jednoznačne. Eleganciu dodáva cédrový vnem, typický pre burgundské drevo, nechýba lignín a závan použitých sudov. Neskôr sa objavuje aj veľmi príjemne exotické korenie a bylinky, ako tymian a náznak sekundárneho jesenného lístia. Celkovo sa vôňa prejavuje krásne komplexne a pevne a to aj vďaka minerálnemu tónu.
CHUŤ: V ústach sa okamžite objavuje výrazný tanín, ktorý je v tomto čase veľmi sľubný, ale zároveň ešte veľmi mladý, čo sa prejavuje jeho zamatovou textúrou. Víno je v ústach krásne šťavnaté a keď začnete pozorovať kyselinu, je dokonale harmonická.
Robí víno sviežim a šťavnatým, podporuje ovocnosť, ale inak je nevtieravá. Ovocnosť vína je tvorená modrými a čiernymi plodmi. Lesné čučoriedky, sušená slivka, černice a aj zopár moruší. Pozadie je tvorené pevnou štruktúrou vína s cédrovo čokoládovým a aj ľahkým kávovým vnemom. Spolu s ovocnosťou a šťavnatosťou vína je to krásna aromatická kompozícia. Víno je extraktívne a koncentrované, a tak si takmer nevšimnete ľahkú slanosť minerality, ktorá však dodáva vínu ďalší rozmer. V dochuti sa opäť objavuje tanín v závane lignínu a cédra. Odznieva veľmi dlho. Vo výdychu sa pre zmenu výraznejšie prejavuje celá škála ovocia spolu s notou tymianu. Jesenné lístie, prítomné vo vôni, som v chuti nenašiel. Možno o pár rokov.
Vnímavý pozorovateľ okamžite rozozná, že víno je veľmi aromaticky viacvrstvové a to aj v čase. Je to jedno z tých, z ktorých sa časom stane médium na meditovanie.
V hodnotení v komisii som mu udelil 92 bodov, čo bolo vzhľadom na bodové rozpätie našej komisie veľmi vysoké číslo. Teraz, keď som s vínom strávil asi 20 minút, som na 94 bodoch a keď sa bude vyvíjať smerom, ktorý očakávam, bude to ešte o bod či dva viac.
Olivero Mario je predovšetkým rodina až potom vinárstvo. Moja dobrodružná cesta svetom vína sa začala v roku 2003, keď som ako 22 ročný začal pracovať spolu so svojim otcom Máriom. Vinárstvo sa nachádza v dedinke Roddi, najmenšej z 11 obcí v oblasti Barolo. Roddi leží v najvzdialenejšej severnej časti oblasti Barolo, na okraji Alby, hlavného mesta enogastronómie. Tu nájdete naše vinárstvo spolu s vinicami, na ktorých sa rodí naše víno. Ďalšie naše vinice sú roztrúsené v susedných dedinách: La Morra, Alba a Rodello, najviac do 15 km od nášho vinárstva. Na 6 hektároch viniča sa ročne urodí okolo 30 000 fliaš vína. Z odrôd Nebbiolo, Barbera, Dolcetto a Arneis vyrábame celkovo 7 rôznych značiek vína. Ich hlavnou charakteristikou je robustné telo a štruktúra pochádzajúce z našich najdôležitejších pôvodných viníc a zodpovedajúce nášej predstave terroiru.