Esencia Devínu, ktorý vie byť úžasný, ale vie byť aj sviňa
Odroda Devín sa zaslúžila o viacero významných ocenení. Má na konte viacnásobných šampiónov Národného salónu vín, desiatky zlatých ocenení zo slovenských súťaží a aj historický úspech vo forme šampióna súťaže AWC Vienna z roku 2014. V tomto roku priviezol zlatú medailu z Paríža slamový Devín od Château Topoľčianky z Južnoslovenskej vinohradníckej oblasti, presnejšie z obce Marcelová, odkiaľ pochádzal aj šampión z Viedne. Tento je však úplne iná liga.
Spomedzi všetkých vín, spomedzi všetkých prírodne sladkých
vín, aby som bol presný, ktoré som ochutnával ako zlatých medailistov
tohtoročného Paríža, zažiaril topoľčiansky Devín ako supernova. Víno jasne svietilo svojou expresivitou, koncentrovanosťou, mohutnosťou, jednoducho doplňte si akýkoľvek superlatív. V tej
chvíli mi napadlo, že toto víno je etalónom, ku ktorému môžeme všetky ostatné
prirovnávať a nikdy nedosiahnu jeho úroveň. Je to doslova akoby koncentrát Devínu. Pritom
to nie je po prvýkrát, čo sa vinárom z Topoľčianok podaril husársky kúsok.
Na jeseň to bude už 6 rokov čo sa absolútnym víťazom v kategórii prírodne
sladkých vín na AWC Vienna stal slamový Devín z Topoľčianok. Skôr by som
mal napísať z Marcelovej, pretože oba Devíny sa tam urodili a aj keď
nepochádzajú z jednej vinice, južnoslovenský terroir sa prejavil u oboch. Ak si dokážem správne spomenúť viedenský šampión
bol rovnako mohutné víno, krásne vyvážené, šťavnaté, ale Devín 2018 je navyše
ešte aj aromaticky koncentrovanejší.
Od Tibora Fernera, technológa vinárstva Château Topoľčianky som chcel nejaké informácie o vinici, či viniciach v Marcelovej. Tibor je však technológ a do viníc chodí len keď má čas. „Môžem ti o Devíne porozprávať len to čo viem ako technológ. Devín máme vysadený na troch rôznych parcelách, pretože pestovateľsky je priamo závislá na presnom načasovaní. Vždy veľmi starostlivo sledujeme jej zdravotný stav, pretože je citlivá na botrytídu a keď sa všetko nevyvíja podľa predstáv, uprednostníme skorší zber pred postrekmi. Zvyčajne si riadime sami termíny zberu, no keď sa ozvú vinohradníci že treba zberať Devín, všetko ostatné ide bokom. Ideme zberať Devín. Keď sa ide lisovať hrozno, nevyzerá veľmi pekne, botrytídu Devín chytí chceš – nechceš. Niekedy je to pozitívne, vzniknú pekné cibéby, niekedy sa však prejaví jej zhubná forma. Asi 3 roky naspäť nám zhnilo už pozberané hrozno, ktoré sa sušilo na slamové víno. Devín je pekné víno, ale ako hrozno je to sviňa.“ Château Topoľčianky má pomerne široko zastúpené kvalitatívne línie a preto im nerobí problém ani cukornatosť na úrovni 18-19 °NM, čo je štandardne pre Devín dosť málo. Viac mi porozprával Miloš Ševčík, technický riaditeľ spoločnosti. „Vinohrady v Marcelovej sú na takom miernom kopčeku a sú naozaj krásne. Celý deň sa do nich opiera slniečko a Devín tam rýchlo dosiahne cukornatosť na úrovni 23-24°NM, čo je pre nás ideálna hodnota pretože hrozno je dobre vyzreté, má už dosť cukru, ale ešte stále žiadanú kyselinku, takže aj po dosušení bude pekne harmonické. Veľmi rýchlo však naberá cukor, takže potom so zberom nesmieme otáľať ani deň.“ Nasledovalo pozvanie na prehliadku vinice, ktoré veľmi rád prijmem.
Devín 2018, slamové víno, hon Dolný Novosad, Château Topoľčianky
Krásna sýta žltá farba pripomínajúca taký stredne svetlý
jantár. Na stenách kalicha sa prejavuje vysoká viskozita vína.
Vôňa má parfumovú intenzitu a nemožno ju nazvať inak ako
očarujúcou. Výrazné ružové korenie je doslova utopené v kompozícii medových
kvetinových a ovocných aróm tropických plodov, kandizovaného a sušeného ovocia,
pričom neodolateľné ružové korenie sa vinie celým prejavom a dodáva vínu príťažlivosť.
Celkovo je vôňa nádherne čistá, sladučká a svieža zároveň,
plná nikdy nekončiacej ovocnosti.
V ústach je víno medové, s rýchlym nástupom mohutnej
a viacvrstvovej ovocnosti, všadeprítomného ružového korenia s dozvukmi
citrusových plodov. Nebyť vysokého cukru, iste by sa výraznejšie prejavila aj
minerálna štruktúra vína, ktorú objavíte skôr v dochuti. Okrem minerality sa v
dochuti objavujú aj sušené lúčne kvety. Dochuť je nekonečne dlhá, hladká a
medovo sladká so záverečným tónom citrusov.
Víno je neuveriteľne koncentrované, extraktívne, komplexné s
celou debnou ovocia od manga, cez ananás, marhule, hrušky až po sladučké figy.
Body 95
Víno disponuje úctyhodnými analytickými parametrami.
Zvyškový cukor na úrovni 260 g/l, kyseliny 7,1 g/l a 9% alkoholu. Len na porovnanie, 6 putňový tokajský výber
začína na 150 g/l a esencia na 180. Takže toto víno sa vôbec nezdráham
nazvať Esenciou Devínu. Platí to pre jeho vysoký cukor, ale nemenej pre jeho
aromatický charakter.